Podsjećanje na slavne dane odbrane od agresije

Pripreme za obilježavanje 20. godišnjice 105. motorizovane brigade

U Općini Centar održan je 23. januara 2013. godine prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje jubilarne 20. godišnjice 105. motorizovane brigade Armije RBiH.
Pripreme za obilježavanje 20. godišnjice 105. motorizovane brigade

 

Sastanak je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora.

Općinsko vijeće Centar je 1998. godine donijelo odluku da se 18. februar proglasi  Danom 105. motorizovane brigade Armije RBiH, čije je sjedište bilo na području Centra i da se taj dan, kada je ratne 1993. formirana ova brigada, obilježava svake godine a da jubilarne godišnjice imaju manifestacioni karakter. I na taj način se želi sačuvati uspomena na slavnu 105. brigadu čiji su hrabri borci učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz njene redove je prošlo 7.000 boraca, od kojih je 312 poginulo i 2.000 ranjeno.

Protokolom obilježavanja 20. godišnjice predviđeno je održavanje press konferencije i dodjela novčane pomoći za 70 socijalno ugroženih porodica pripadnika 105. motorizovane brigade. Predstavnici Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja ''Oaza mira'' u Pionirskoj dolini i Mala kula na Grdonju. I ove godine će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar, a potom i centralna proslava kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju. Uz cjelodnevno druženje boraca, predstavnika Općine, učenika osnovnih škola sa područja Centra i svih drugih sugrađana koji to budu željeli, bit će održan historijski čas o ratnom putu 105. motorizovane brigade.

Naredni sastanak Organizacionog odbora će biti održan 29. januara 2013. godine.