Zimsko održavanje ulica u Centru

Nakon provedene procedure odabira firme za redovno zimsko održavanje ulica na području općine Centar, predstavnici Općine kao finansijera i komunalnog preduzeća ''Rad'' potpisali su okvirni sporazum za redovno zimsko održavanje saobraćajnica i pješačkih staza na području općine Centar za period 2012-2016. godine.
Zimsko održavanje ulica u Centru

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove je u saradnji sa preduzećem ''Rad'' napravila ''Program zimske službe na području općine Centar za period 2012-2016. godine''. Na osnovu pomenutog okvirnog sporazuma potpisan je ugovor za ovu zimsku sezonu koja traje od 15. novembra 2012. do 15. marta 2013. godine, po kojem je preduzeće ''Rad'' u obavezi da održava prohodnim 54 saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i 140 nekategorisanih cesta sortiranih po prioritetima. Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja. Za nadzor zimskog održavanja saobraćajnica i pješačkih komunikacija u Centru odabran je Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Tokom prethodnog perioda preduzeće ''Rad'' je, na osnovu potpisanog ugovora sa Općinom Centar, isporučilo oko 70 tona soli koja je distribuirana na 152 lokacije u 15 mjesnih zajednica gdje će je građani moći preuzeti za posipanje stepeništa, pješačkih staza i prilaza.

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u slučaju velikih snježnih padavina proglasi stanje prirodne nesreće, pomenuti okvirni sporazum se stavlja van snage i održavanje saobraćajnica se obavlja na osnovu ''Programa zaštite od elementarnih nepogoda'' što je u nadležnosti Službe za civilnu zaštitu Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti