PODRŠKA VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Zahvalnost Općini Centar za podršku vjerskim zajednicama

U Općini Centar održana je 29. oktobra 2012. godine 64. redovna ujedno i posljednja sjednica u ovom sazivu Komisije Općinskog vijeća Centar za odnose sa vjerskim zajednicama

Osim predsjednika Komisije Asima Karovića i članova Vesne Vlašić-Jusupović, Tihomira Cenčića i Besima Sivre, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević i predstavnici vjerskih zajednica. U ime Pravoslavne crkve sastanku je prisustvovao jerej Borislav Livopoljac (Saborna crkva u Sarajevu); a u ime Katoličke crkve don Luka Brković (Župni ured svetog Josipa) i fra Petar Karaica (Župa svetog Franje Asiškog na Dobrinji), dok su u ime Katedralnog župnog ureda Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu prisustvovali Veseljko Dizdar i Pavo Šekerija. U ime Jevrejske opštine u Sarajevu bila je prisutna Elma Softić-Kaunitz. 

Asim Karović je kazao da je ova sjednica prilika da se rezimira sve ono što je Komisija za odnose sa vjerskim zajednicama uradila u prethodne četiri godine, permanentno razvijajući komunikaciju i prateći aktivnosti i potrebe religijskih zajednica koje djeluju na području općine Centar.

-Cijeneći i dakako ističući stoljetnu kulturu življenja na ovim prostorima, protkanu duhom multikulturalnosti, a koja je opet u znatnoj mjeri nastajala na zasadama multireligioznosti, izuzetno je važno shvatiti ulogu i značaj vjerskih zajednica koje su ostavile znamenite tragove u promicanju i izgradnji općih, civilizacijskih vrijednosti, a koje i danas određuju normu društvenih dostignuća. Stoga smo i na ovoj sjednici zajednički zaključili da su u suvremenoj Evropi, kojoj prostorno pripadamo a integrativno i sami tražimo priključak, religijske zajednice značajan činilac stabilnosti, harmonizacije i humanizacije društvenog života, pa zato država - u konkretnom slučaju Općina kao jedinica lokalne samouprave - po naravi stvari treba ustrajno da održava, njeguje i unapređuje odnose sa vjerskim zajednicama- rekao je Karović.

Prisutni predstavnici vjerskih zajednica u Sarajevu su izrazili zahvalnost na sveukupnoj podršci koju je Općina Centar tokom proteklih godina, putem Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama, pružila na poboljšanju njihovog položaja.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti