PODRŠKA OBRAZOVANJU

Uređenje zgrade za školu u prirodi u Mrkovićima

Do prvih snježnih padavina završena je prva faza projekta sanacije, odnosno konzervacije i zaštite od daljnjeg propadanja devastiranog objekta nekadašnje osnovne škole u Mrkovićima.

Služba za zajedničke poslove Općine Centar je pokrenula projekt sanacije stare zgrade škole s ciljem da se u obnovljenom prostoru smjesti škola u prirodi za osnovce sa Centra.

–Stara škola, ukupne površine 220 kvadratnih metara, imala je dvije velike prostorije koje su služile kao učionice, stan za učitelja, malu čajnu kuhinju i sanitarne prostorije. Ovim projektom planiramo, osim uređenja dvije veće prostorije koje su namijenjene za školu u prirodi, sanirati i prostor za mjesni ured MZ ''Hrastovi-Mrkovići'' i za potrebe Civilne zaštite Općine Centar. Ovdje će biti još mala čajna kuhinja i mokri čvor. U prvoj fazi projekta urađena je sanacija krovne konstrukcije sa zamjenom starih i oštećenih crijepova, letvi, greda i pokrova... Postavljeni su pocinčani limeni opšavi duž krova i dimnjaka, zatim novi oluci i gromobran. Od početka oktobra, kada su započeli radovi, završena je u unutrašnjosti objekta zamjena stropne konstrukcije, kao i zidarski radovi te ponovna ugradnja postojeće, dobro očuvane, drvene stolarije. U narednim fazama je planirano postavljanje nove termo fasade i unutrašnje uređenje zgrade- kazala je Sadeta Divanović, savjetnica za tehničke poslove u Službi za zajedničke poslove Općine Centar. Za izvođenje radova je angažovana firma ''Penny Plus'' d.o.o. Sarajevo, dok je projekt tekućeg održavanja objekta bivše osnovne škole u Mrkovićima uradio projektni biro ''Ambienta'' iz Sarajeva.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti