PODRŠKA OBRAZOVANJU

Predavanje u školi ''Vladislav Skarić'' o problemima kod adolescenata

U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'', Asocijacije XY i predstavnika Osnovne škole ''Vladislav Skarić'', 29. oktobra 2012. godine u prostorijama škole nastavnici i roditelji su imali priliku poslušati edukativno predavanje o temi ''Multisektoralni pristup u radu sa adolescentima, mladim ljudima bazirano na životnim vještinama''.

Predavači su bili Feđa Mehmedović i Dajana Cvjetković iz Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje XY.

Tokom predavanja i razgovora sa nastavnicima i roditeljima učenika najviše riječi je bilo o pojavama nedoličnog ponašanja adolescenata, kao što su nasilje, konzumiranje alkohola, droga i cigareta, prerano stupanje u seksualne odnose i drugo. Prema riječima predavača, pojedini učenici sedmog i osmog razreda skloni su takvim ponašanjima te nakon određenog perioda postaju osobe sklone stalnim problemima. U takvim slučajevima aktivisti Asocijacije XY održavaju edukativne sesije i programe kako bi se ti problemi smanjili i prevazišli, u čemu pomenuta nevladina organizacija iza sebe ima izvanredne rezultate u drugim školama. Svoju pomoć ponudili su i školi ''Vladislav Skarić'' jer, kako kažu, danas nema obrazovne ustanove u kojoj nema nedoličnog ponašanja kod djece.

Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY je nevladina organizacija koja je osnovana 2001. godine udruživanjem grupe građana zainteresiranih za rješavanje problema u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem i jedina je organizacija te vrste u BiH koja se bavi isključivo seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti