CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE CENTAR

Obuka iz protivpožarne zaštite u mjesnim zajednicama

U 15 mjesnih zajednica Općine Centar u periodu od 4. do 19. juna 2012. godine održana je obuka iz protivpožarne zaštite kroz koju je prošlo 160 članova mjesnih štabova civilne zaštite i savjeta mjesnih zajednica.
Obuka iz protivpožarne zaštite u mjesnim zajednicama

Obuku su organizirali Služba za lokalnu samoupravu u saradnji sa Općinskim štabom civilne zaštite, a predavači su bili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' i član Općinskog štaba civilne zaštite Adil Katica koji rukovodi Službom za lokalnu samoupravu. Cilj ove edukacije je osposobljavanje što više građana za pravovremeno djelovanje u slučaju požara kako bi se smanjio rizik od neželjenih posljedica.

Predavanja su obuhvatila teme ''Preventivna zaštita od požara'' (Zakon o zaštiti od požara FBiH, Pravilnik i Plan zaštite od požara Općine Centar, Program mjera zaštite od požara, nastanak i klase požara), ''Sredstva za gašenje požara'' (protivpožarni aparati, cisterne, hidranti i drugo), a uz to su predstavljeni praktični primjeri upotrebe aparata za gašenje požara.

Tokom prezentacije preventivnih mjera zaštite od požara, kao i sredstava za gašenje požara građani su dali više prijedloga za poboljšanje i efikasnije djelovanje u oblasti protivpožarne zaštite. Tako je ukazano na potrebu da se što veći broj građana uključuje u ovakve seminare te da se redovno vrše pravovremene i adekvatne kontrole ispravnosti aparata za početno gašenje požara, hidranata i ostalih sredstava zaštite od požara.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti