PARK JEZERO

Ponovno vandalsko uništavanje mobilijara u gradskom parku Jezero

Projekt izgradnje i uređenja gradskog parka ''Jezero'' traje već osam godina. Riječ je o površini od sedam hektara, na lokaciji koja se proteže ispod gradskog porodilišta ''Zehra Muidović''
Ponovno vandalsko uništavanje mobilijara u gradskom parku Jezero
Općina Centar ulaže veliki trud i novac da građani Sarajeva uživaju na ovom perijepom mjestu. Međutim, vandali svake godine učine svoje uništavajući sve ono lijepo što krasi ovaj park.

Mnoge Sarajlije se na ovoj zelenoj oazi rado rekreiraju, trče, šetaju i udišu svjež zrak, pojedini se vole odmoriti na klupama i izvesti one najmlađe na dječije igralište, ali tamo ih dočekaju devastirane klupe, uništena ljuljačka, polomljena kanta za otpatke...

Posljednji takav čin vandalizma u gradskom parku ''Jezero''desio se ove sedmice. Uposlenici općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove su zajedno sa predstavnicima komunalnog preduzeća ''Park'' prilikom obilaska parka ''Jezero'' 15. juna 2012. godine uočili da su nesavjesni pojedinci uništili sve što im je došlo pod ruku. Najveća šteta je nanesena parkovskim klupama čija je konstrukcija potpuno uništena. Vandali se nisu zaustavljali na klupama te su krenuli uništavati i krasti kante za otpatke, dječiji mobilijar, štafle... Najtužnije je bilo vidjeti devastiranu žičaru – uništen lanac i skinutu korpu, koja je nekoć krasila park. Osim ovih šteta uništeno je i više stabala, sa kućice za alat skinuti su željezni dijelovi... O svemu ovome obaviješteni su predstavnici Prve policijske uprave kako bi se počinioci pronašli i zakonski sankcionisali.

Popravljanje i obnova polomljenih i često devastiranih rekvizita za igru i zabavu, parkovskih klupa, korpi za smeće, drveća, cvijeća, zelenih površina od strane nesavjesnih građana postali su uglavnom konstantan posao uposlenika preduzeća ''Park''. Pričinjena šteta iznosi nekoliko hiljada maraka, ali najviše zabrinjava činjenica da su primjeri ovakvog odnosa prema zelenim i rekreativnim površinama svake godine skoro u istom periodu prisutni na ovom lokalitetu.

Kako bi se spriječile ili umanjile ovakve vandalske akcije pojedinaca prema javnom građanskom dobru, savjesni građani svojim prijavama nadležnim organima mogu doprinijeti da se počinioci pronađu i kazne.