NAČELNIK MANDIĆ UGOSTIO DENISA AGOVIĆA

Općina Centar finansijski podržala odlazak na internacionalno takmičenje

Danas je u prostorijama Općine Centar načelnik Srđan Mandić, zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević ugostio mladog košarkaša Denisa Agovića koji ispisuje historiju kao prva osoba sa cerebralnom paralizom na košarkaškom Mastersu.

Povod današnjeg prijema bila je finansijska podrška ove lokalne zajednice za Denisov odlazak na internacionalno takmičenje FIBA 3x3 World Tour Masters. Takmičenje je održano prošlog vikenda u Amsterdamu.

- Moj nastup na takmičenju u Amsterdamu donio je nevjerovatnu priču u smislu da smo košarku prilagodili svima na svjetskom nivou, a da je taj svjetski nivo upravo došao iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Dobio sam status profesionalnog košarkaša pod FIBA-inim kalendarom, a moj nastup je otvorio vrata za sve ostale osobe sa invaliditetom za profesionalno bavljenje sportom. Ovom prilikom se zahvaljujem vama i Općini Centar na finansijskoj podršci za moj odlazak na takmičenje koja mi je izuzetno značila, rekao je Agović.   

Načelnik Mandić je čestitao Denisu na uspjehu, te mu poželio sreću u nastavku njegove karijere.

Agović je učestvovao u šutiranju trojki, te na taj način ostvario svoj san. Momak sa cerebralnom paralizom je pokazao da ništa nije nemoguće. Nažalost, nije prošao u finalnu seriju šutiranja trojki, ali je već ostavio dubok trag u svijetu košarke.

Bitno je naglasiti i da je Denis Agović prvi profesionalni igrač sa invaliditetom pod okriljem FIBA-e, koji je ujedno prvi i jedini u historiji košarke u svijetu.