OBILJEŽAVANJE „DJEČIJE NEDJELJE“

Načelnik Mandić posjetio vrtić „Višnjik“

Svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu obilježava se „Dječija nedjelja” sa ciljem skretanja pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.

Tim povodom su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i pomoćnica za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević posjetili mališane u vrtiću „Višnjik“.

Mališani su uz priredbu koju su pripremili zajedno sa svojim vaspitačicama, kroz saradnju sa Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju, te kroz bogat kulturno-zabavni program, pjesmu i ples, obilježili „Dječiju nedjelju“.

Obilježavanje „Dječije nedjelje“ predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava. Prava djeteta nisu nešto što država ili porodica daju djetetu. Samim rođenjem ova prava pripadaju djeci i niko ne može da im ih oduzme. Svako dijete zaslužuje pravo na: identitet (ime, porodicu, državljanstvo), preživljavanje (život, hranu, liječenje), razvoj (odgoj i obrazovanje), sudjelovanje (donošenje odluka), zaštitu od raznih oblika nasilja i zanemarivanja…

Da bi djeca mogla da ostvare maksimum svojih potencijala potrebno je da žive u podsticajnom i sigurnom okruženju, da se poštuju dječija prava zagarantovana međunarodnim propisima, te da porodica i svi društveni akteri rade zajedno za dobrobit djece.

Današnjoj priredbi prisustvovala je i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Ilda Bekrić.