SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR

Izdato narandžasto upozorenje za obilnije padavine

Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za obilnije padavine na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
Izdato narandžasto upozorenje za obilnije padavine

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, od  danas od 23 sata, do sutra 9. oktobra 2024. godine do 10 sati, na zapadu, istoku i sjeveru  Hercegovine, te na jugozapadu i dijelu centralne Bosne očekuju se jače padavine.

Iz Zavoda napominju da je prognozirana akumulirana količina padavina koja se očekuje od 30 do 60, a lokalno može pasti i do 80 litara kiše što može izazvati pojavu bujičnih potoka, klizišta i odrona. U slučaju promjene vremenskih uslova upozorenje će se mijenjati. Kontakt telefoni dežurnih meteorologa: +387 62 343 100 +387 61 741 539

Svjetska meteorološka organizacija preporučuje da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je također moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Očekuju se i teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.