NAČELNIK MANDIĆ URUČIO ZAKLJUČKE

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

Općina Centar je i ove godine u budžetu obezbijedila finansijska sredstva sa ciljem podrške redovnom školovanju romske djece, a tim povodom je danas u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ načelnik Srđan Mandić uručio zaključke o dodjeli sredstava.

Naime, riječ je o višegodišnjem projektu kojeg Općina Centar realizuje sa ciljem podsticanja redovnog školovanja romske populacije. Sredstva će biti iskorištena za nabavku školskog pribora za Rome koji pohađaju nastavu u deset osnovnih škola u Centru i Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. Općina Centar je u budžetu za 2024. godinu obezbijedila 15.000 KM za ovu namjenu.

U školskoj 2024/2025. godini u deset osnovnih škola na području općine Centar i u JU „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ nastavu redovno pohađa 77 učenika Roma.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je prilikom uručivanja zaključaka naglasio da je ovaj vid pomoći učenicima romske populacije višegodišnja praksa ove lokalne zajednice, te su ove godine sredstva u budžetu uvećana u odnosu na prethodne godine za 5.000 maraka.

-Riječ je o dodatnoj pomoći djeci romske populacije u iznosu od 150 KM.  I na ovaj način vam pokušavamo obezbijediti bolje uslove za školovanje. Ove godine smo obezbijedili svim prvačićima i besplatne ruksake i školski pribor. Općina Centar iako nema primarnu nadležnost nad osnovnim obrazovanjem, imajući u vidu probleme sa kojima se naš obrazovni sistem suočava, nastoji pružiti pomoć tamo gdje se ukaže potreba. Veliko nam je zadovoljstvo pomagati oblast obrazovanja jer je to najbolje uložen novac, rekao je načelnik Mandić.

Zaključke o dodjeli sredstava u iznosu od po 150 maraka dobilo je 30 učenika Osnovne škole „Hasan Kikić“,  po deset učenika iz škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Silvije Strahimir Kranjčević“, po pet učenika iz škole „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“ i „Šip“, dva iz škole „Safvet-beg Bašagić“, tri iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, te po jedan učenik iz škola „Musa Ćazim Ćatić“ i „Vladislav Skarić“.