SLIJEDI SANACIJA KLIZIŠTA I IZGRADNJA NOVE SALE

Počelo uklanjanje temelja objekta fiskulturne sale u školi

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je Osnovnu školu „Vladislav Skarić“ gdje su u toku radovi na uklanjanju ostataka fiskulturne sale, nakon čega slijedi sanacija klizišta i izgradnja nove sale.

Jutros su počeli radovi na uklanjanju preostalih temelja školske fiskulturne sale i pratećih prostorija, a koje izvodi građevinska firma „Mibral“. Nakon uklanjanja ostataka sale, firma „Mibral“ koja je izabrana na tenderskoj proceduri od strane Zavoda za izgradnju KS, uradit će sanaciju klizišta, odnosno izgradnju potpornog zida na ovoj lokaciji, za što je iz budžeta Općine Centar izdvojeno oko 240.000 KM. Općina Centar finansira sanaciju i monitoring ovog klizišta, dok je za realizaciju ovog projekta i nadzor zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. 

Za izradu idejnog i glavnog projekta izgradnje fiskulturne sale sa pomoćnim prostorijama OŠ „Vladislav Skarić“, angažovana je firma Tracest d.o.o.  

Uklanjanje objekta fiskulturne sale, sanacija klizišta dijelovi su sveukupnog projekta u kojem zajednički učestvuju Općina Centar, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će sufinansirati projekat izgradnje sale za tjelesni odgoj, dok će Općina finansirati sanaciju klizišta i izgradnju fiskulturne sale, a visina sredstava će se utvrditi nakon izrade idejnog projekta. 

Da podsjetimo, Općina Centar je ranije finansirala izradu glavnog projekta uklanjanja stare sale za tjelesni odgoj u OŠ „Vladislav Skarić“, zatim statičkog nalaza koji je pokazao da sala nije sigurna za upotrebu.