IZDVOJENO 5.000 KM

Općina podržala organizaciju Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

Općina Centar finansijski je podržala održavanje 9. Međunarodnog festivala književnosti Bookstan koji je okupio autore i autorice iz različitih zemalja svijeta.
Općina podržala organizaciju Međunarodnog festivala književnosti Bookstan

Ranije je načelnik Općine Centar Srđan Mandić sa direktorom izdavačke kuće Buybook Damirom Uzunovićem potpisao ugovor na osnovu kojeg se za troškove organizacije Međunarodnog festivala književnosti Bookstan iz budžeta ove lokalne zajednice izdvaja 5.000 KM. 

Bookstan je devetu godinu zaredom okupio važne književnike i umjetnike i u četiri dana bio kulturni centar regiona.

Centralna pitanja ovogodišnjeg festivala koja su odredila i izbor gostiju bila su – Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?

U četiri dana održano je više od 30 događaja – svaki festivalski dan počinjao je predstavljanjem u 11 sati, a završavao u 21 ili 22 sata. 

Publika je u četiri dana imala priliku poslušati predstavljanja knjiga međunarodno poznatih i prevođenih autora iz različitih zemalja poput Petera Maassa (SAD), Zdravke Evtimove (Bugarska), Mosaba Abu Tohe (Palestina), Taine Tervonen (Finska/Francuska), Ave Home (Iran/Kanada), Defne Suman (Turska), Guzelj Jahine (Rusija), Hervéa Le Telliera (Francuska), Andreja Blatnika (Slovenija), Dušana Šarotara (Slovenija), Velibora Čolića (Francuska/BiH), ali i domaća imena poput Faruka Šehića, Refika Ličine, Lane Bastašić, Steve Grabovca, Drage Glamuzine, Darka Cvijetića, Selme Raljević i Aleksandra Hemona.

U toku festivala na Akademiji likovnih umjetnosti održano je više specijalnih programa, a paralelno sa redovnim programom, i ove godine je u Američkom kutku održan Mladi kutak – Bookstanov program namijenjen najmlađoj publici – ukupno pet programa na kojima su učesnici imali priliku čitati odlomke iz slikovnica ili knjiga za mlade, razgovarati o njima i izrađivati maske i predmete s temom radionice.

Organizovana je i radionica za mlade književne kritičare i kritičarke, ove godine pod vodstvom profesorice Andree Lešić i nazivom "Konstrukcije nade i beznađa u književnoj kritici". Polaznicima radionice dodijeljeni su certifikati, a najboljima i nagrade.

25.07.2024.
EKIPE CIVILNE ZAŠTITE NA TERENU
Svakodnevna opskrba pitkom vodom naselja Gorica
Više vijesti