ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar

Danas je u velikoj sali Općine Centar održana konferencija za medije povodom najave Prvog sajma socijalnih usluga Općine Centar Sarajevo koji će se održati u ponedjeljak, 8. jula 2024. godine, od 10 do 19 sati, u dvorani Doma mladih Skenderija.

Na održanoj konferenciji obratili su se načelnik Općine Centar Srđan Mandić,  ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković, direktor KJU „Porodično savjetovalište“ Osman Šaljo i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković.

-Općina Centar implementira mješoviti sistem socijalnih usluga u saradnji sa partnerima iz sistema socijalne zaštite. Cilj sajma je da se posjetioci upoznaju sa pravima/uslugama koje mogu ostvariti u okviru Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo. Sajam socijalnih usluga takođe je prilika za razmjenu iskustava svih relevantnih sudionika iz sistema socijalne zaštite, poboljšanje međusektorske saradnje i unapređenje  sistema socijalne zaštite u lokalnoj zajednici, pojasnio je načelnik Mandić u svom obraćanju. 

Koliko je važna sinergija lokalne zajednice i viših niova vlasti pojasnila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković.

-Zahvaljujem se načelniku Mandiću i njegovim saradnicima koji su prepoznali važnost ove teme i kreiranju ovog sajma, koji se po prvi put organizuje u Kantonu Sarajevo. Svjedoci smo da naši građani i dalje nisu u potpunosti informisani o uslugama koje se pružaju u kantonalnim ustanovama, a smatram da Kanton Sarajevo ipak prednjači kad su pitanju određene usluge u domenu socijalne zaštite, tako da će ovaj sajam biti izuzetna prilika kako za naše korisnike usluga, ali i za naše stručne kadrove koji će biti okupljeni na jednom mjestu kako bi razmijenili iskustva, kazala je ministrica Pavić Pečenković.

-Naša dugogodišnja saradnja sa Općinom Centar izrodila je mnoge projekte, koji su polučili odličnim rezultatima. Recimo „Predbračno savjetovalište“ i „Kamp bez mobitela za mlade“ samo su neke od aktivnosti koje naša ustanova provodi sa stanovnicima ove lokalne zajednice. Radujemo se sajmu socijalnih usluga i ovim putem pozivamo i druge načelnike općina, da zajedno radimo na očuvanju porodice kao stuba našeg društva, poručio je direktor Šaljo.

Na Sajmu socijalnih usluga posjetiocima će se predstaviti:

-Ustanova socijalne zaštite "Hilfswerk Kuća podrške",

-Centri za zdravo starenje Općine Centar,

-Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar  

 Sarajevo“,

-Fondacija lokalne demokratije,

-SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina,

-JU Kantonalni centar za socijalni rad,

-KJU "Gerontološki centar", 

-KJU "Porodično savjetovalište", 

-KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, 

-KJU "Odgojni centar Kantona Sarajevo",  

-KJU "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba"

-JU "Terapijska zajednica Kantona Sarajevo.

Sajam socijalnih usluga je besplatan za sve posjetioce.

Pozivamo medije da prisustvuju otvaranju sajma, te na taj način daju doprinos unaprjeđenju svijesti o važnosti usluga socijalne zaštite, te promociji institucija, ustanova, međusektorskog aktivizma i saradnje i generalno zaštite ljudskih prava.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti