Održana 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak 4. jula 2024. godine održana je 41. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1).

Na sjednici je većinom glasova prisutnih vijećnika usvojena Odluka o izmjenama odluke o prodaji neposrednom pogodbom nekretnina u Ulici Džidžikovac 7 (Austrijska ambasada) označenih kao k.č.1295/1, k.č.1295/2 i k.č.1295/3 iz zk ul 1870 K.O.Sarajevo IV. Naknada koju će Općina Centar ostvariti kupoprodajom predmetnih nekretnina predstavlja sredstva opće namjene koja će se raspoređivati na strateške projekte Općine u skladu sa strateškim dokumentima. 

Također, vijećnici su usvojili i Odluku o zamjeni nekretnina između Općine Centar Sarajevo, Islamske zajednice u BiH, Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Vakufske direkcije Sarajevo. Naime, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo obratio se Općini Centar sa zahtjevom za zamjenu objekta ženskog odjeljenja Gazi Husref-begove medrese u Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu za nekretninu kojom raspolaže Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koja bi bila od interesa za Općinu Centar. Nakon niza radnih sastanaka usaglašeno je da predmet zamjene nekretnine bude građevinsko zemljište na lokalitetu Gorica, a na kojem je planirana izgradnja uređene parkovske površine, Gradskog parka „Crni Vrh“.

Vijeće je usvojilo Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju Komisije za obrazovanje, kao i prijedloge odluka o razrješenju i imenovanju članova komisija Općinskog vijeća. 

Izvještaj o provođenju općinske politike i aktivnostima Općinskog načelnika u 2023. godini, kao ni Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu nisu dobili potrebnu većinu glasova vijećnika. Podršku vijećnika nije dobio ni Prijedlog odluke o izmjenama odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar. 

Općinsko vijeće je usvojilo Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom označenog kao k.č. 1188/15, iz zk.ul. 1796 k.o. Sarajevo VI, radi izgradnje objekta za smještaj telekomunikacione opreme u naselju Šip u Sarajevu, a usvojen je i Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija Općine Centar u Ulici Maršala Tita 50.

Vijeće je usvojilo i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o realizaciji programa poticaja za samozapošljavanje mladih i unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava Budžeta Općine Centar Sarajevo. Usvojen je i Prijedlog rješenja broj: 05/A-31-906/15 o utvrđivanju prava vlasništva na gradskom građevinskom zemljištu u svrhu legalizacije stambenog objekta u ulici Nikole Kašikovića broj 16.

Vijećnici su na ovoj sjednici primili k znanju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca u 2023. godini i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja u 2023. godini na znanje.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti