KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je protokol sa direktorom JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo Adisom Hadžićem na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice za potrebe ove ustanove socijalne zaštite izdvaja 5.000 KM.

Ova novčana donacija predstavlja nastavak kontinuirane brige Općine Centar ustanovama koje se bave socijalnom zaštitom.

-Drago nam je kada imamo priliku da pomognemo. Samo kroz saradnju možemo ostvariti značajne rezultate na svim poljima, što donosi kvalitetnije uslove rada i života uposlenicima i korisnicima usluga u ustanovama socijalne zaštite. Podrška Opštine Centar neće izostati ni u budućnosti, poručio je načelnik Mandić.

Direktor Hadžić upoznao je načelnika Mandića sa aktivnostima koje ustanova provodi, te iskoristio priliku da se zahvali na dodijeljenim sredstvima. 

Javna ustanova „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo predviđena je za smještaj i tretman ovisnika i ovisnica o psihoaktivnim supstancama. Za provođenje planiranog programa tretmana su zaduženi radno-okupacioni terapeuti,  psiholozi, socijalni radnici, sociolozi, sportski terapeuti i medicinsko osoblje.

U Kampusu se organizuju različite radno-okupacione aktivnosti kako bi korisnici razvili radne navike i vještine koje će im koristiti po završetku tretmana, te kako bi provodili vrijeme na strukturisan način.

Kako bi se korisniku pomoglo da stekne uvid u svoje ranije ponašanje, načine razmišljanja i emocionalna stanja organizuju se redovne individualne i grupne terapije sa psiholozima i socijalnim radnicima. Organizuju se i provode i redovne sportsko-rekreativne aktivnosti sa korisnicima.

Medicinsko osoblje prati zdravstveno stanje korisnika i obavlja redovne medicinske preglede kako bi se spriječile i liječile moguće zdravstvene poteškoće. 

U terapijskoj zajednici paralelno sa tretmanom korisnika provodi se individualna i grupna porodična terapija, a koja je veoma značajna za uspješno održavanje korisnikove apstinencije po završetku tretmana u Kampusu, kao i stvaranje funkcionalne porodične sredine. 

Potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovale su i Amra Hašimbegović Vučković, Aida Bašić i Hata Kadić iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti