SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA

Veliko interesovanje za japansku strip kulturu

Veliki interes ljubitelja stripa su privukli jedinstvena radionica i predavanje o mangama koje je održano ove sedmice u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1).

Ovaj poseban događaj iz japanske kulture, posebno za ljubitelje devete umjetnosti, uspješno je organizovan zahvaljujući saradnji Centra i Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini. Prisutne je pozdravila prva sekretarka  Ambasade Japana Chisato Yoshida, koja je istakla važnost razmjene kulturnih dobara i saradnje između BiH i Japana kroz umjetnost.

 

Voditelj radionice o mangama, što se u zapadnoj kulturi odnosi na japanske stripove i grafičke romane, umjetnički rukovodilac Škole stripa Majo Pavlović je velikom broju polaznika radionice pružio dragocjene savjete i uputstva za crtanje u manga stilu koji se u formi stripa uvijek štampaju u crno bijeloj varijanti.

 

Za ovaj događaj iz Japana je putem video linka govorila o značaju mangi koje u ovoj zemlji predstavljaju sve vrste crtanih filmova, stripova i animacija,  umjetnica i predsjednica Manga asocijacije Japana Machiko Satonaka. Održala je predavanje o historiji, uticaju i estetici japanskih manga, što je prisutnima pružilo bolji uvid u svijet koji spaja maštu i stvarnost na jedinstven način. Također je govorila o tehničkim aspektima crtanja manga likova, te o filozofiji koja stoji iza ovih umjetničkih djela, naglašavajući kako mange nisu samo zabava, već i snažan medij za izražavanje dubokih emocionalnih i društvenih tema. Tokom trajanja radionice dvije talentovane polaznice Škole stripa Centra kulture i mladih, Lamija Podrug i Jelena Popović su praktično pokazivale tehniku crtanja manga stripa. 

 

Održana radionica i predavanje predstavljaju prvi korak i početak saradnje JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ i Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti