PODRŠKA HUMANOM I KORISNOM RADU SIGURNE KUĆE

Općina Centar izdvojila 20.000 KM

Jučer je u prostorijama Općine Centar Sarajevo potpisan ugovor o dodjeli novčane donacije Općine Centar za korisnice Sigurne kuće u Kantonu Sarajevo. Ugovor, kojim je previđeno izdvajanje 20.000 KM za Sigurnu kuću, potpisali su načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće u Sarajevu.

Ova vrijedna novčana donacija ujedno je nastavak višegodišnje saradnje Općine Centar Sarajevo i Fondacije lokalne demokratije, koja je osnovala i koja upravlja Sigurnom kućom, u prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici. 

         - Drago nam je imamo priliku da pomognemo na ovaj način. Naravno da bismo voljeli da živimo u sigurnom okruženju i da ne postoji potreba za skloništem za žrtve porodičnog nasilja, ali nažalost to je nije naša realnost. S obzirom da se Sigurna kuća u Kantonu Sarajevo nalazi na području općine Centar pružanje pomoći naša je obaveza. Želimo se pobrinuti da sve korisnice Sigurne kuće imaju što bolje životne uvjete. Na kraju, želim svim uposlenicama Sigurne kuće uputiti veliku zahvalnost za sve što činite, a što se tiče podrške Opštine Centar, na nju uvijek možete računati, kazao je ovom prilikom načelnik Mandić.  

Bila je ovo prilika i za analizu trenutne situacije u Kantonu Sarajevo kada je u pitanju prevencija i borba protiv nasilja u porodici, a menadžerica Sigurne kuće Mubera Hodžić-Lemeš načelnika je detaljnije upoznala sa sistemom pružanja podrške žrtvama nasilja, načinu na koji funkcionira Sigurna kuća, te neophodnosti zajedničkog djelovanja nevladinih organizacija i lokalnih vlasti u borbi protiv nasilja u porodici. 

Također se zahvalila se na novčanoj podršci, istakavši značaj ovakve donacije za korisnice kojima je Sigurna kuća najčešće jedini dom i utočište. 

         - Kapaciteti Sigurne kuće gotovo su uvijek popunjeni, a donacije poput ovih omogućavaju nam da našim korisnicama i djeci pružimo što bolje uvjete za život, što svakako zaslužuju. Osim toga, ova donacija pokazatelj je i podrške lokalnih vlasti, ne samo radu Sigurne kuće, nego zaštiti korisnica i borbi protiv nasilja u porodici, a što je obaveza cijelog društva. U ime Fondacije lokalne demokratije, zahvaljujem se Općini Centar i načelniku Srđanu Mandiću na izdvojenim sredstvima, koja ujedno znači i nastavak naše saradnje u prevenciji i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja u Kantonu Sarajevo - kazala je Hodžić-Lemeš. 

Fondacija lokalne demokratije saradnju sa ovom sarajevskom Općinom nastavlja i u narednom periodu i to na prvom Sajmu socijalnih usluga u Kantonu Sarajevo, koji će se održati 8. jula u Domu mladih sa početkom u 10 sati. Sajam organizira Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo,  uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, a Fondacija lokalne demokratije će, uz ostale učesnike, imati priliku posjetiteljima bolje predstaviti svoj rad, servise: Sigurnu kuću, SOS broj, Centar za žene i Edukativni kutak, te ih upoznati sa sistemom zaštite za žrtve nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti