POLOŽENO CVIJEĆE I ODATA DUŽNA POČAST

Obilježen Dan logoraša općine Centar

U organizaciji Udruženja logoraša općine Centar danas je ispred Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Jagomir“ obilježen Dan logoraša općine Centar. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je dužna počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 32. godišnjice tih događaja, osim predstavnika logoraša, boračkih organizacija sa Centra, Komisije za boračka pitanja, u ime Općine Centar prisustvovali su vijećnici Općinskog vijeća Centar Mehmed Muharemović, Velija Katica, Jasmin Šljivo i Samir Fazlić kao i Mahira Šuško iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Općina Centar finansijski podržava obilježavanje ove manifestacije kao znak sjećanja na zarobljene civile sa središnjeg gradskog područja. 

 

- Komisija za boračka pitanja Općine Centar Sarajevo, vodi računa o svim boračkim populacijama. Posebno je ovo mjesto gdje se danas nalazimo, jer nažalost status logoraša još uvijek nije zakonom regulisan, ali mi očekujemo vrlo brzo da će se i to riješiti. Kada je u pitanju kultura sjećanja Općina Centar ni u jednom momentu nije zaboravila boračka udruženja, i smatram da će nastaviti sa ovom praksom obilježavanja ovakvih godišnjica, izjavila je Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja Općine Centar.

 

Udruženje logoraša Općine Centar Sarajevo danas je dodijelilo plakete za nesebičan doprinos i pomoć u radu udruženja, pomoćnici općinskog načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amri Hašimbegović Vučković i vijećniku Općinskog vijeća Centar Mehmedu Muharemoviću. 

O dešavanjima u paviljonima ove bolnice tokom ratnog perioda govorio je Zijad Selmanović, predsjednik Udruženja logoraša Općine Centar. 

-Zahvaljujem se Općini Centar i Komisiji za boračka pitanja što su i danas uz nas na obilježavanju dana logoraša. Nažalost svakim danom je sve manje svjedoka ovih ratnih dešavanja i stoga je jako važno da se sjećamo naših stradalih, kazao je Selmanović. 

U Bosni i Hercegovini je registrovano 657 mjesta ili logora gdje su zatvarani civili.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti