ODATA POČAST POGINULIM MALOLJETNIM BORCIMA ARMIJE I MUP RBIH

Dan sjećanja na pokušaj prve deblokade opkoljenog Sarajeva

Danas je u organizaciji Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, upriličena manifestacija u znak sjećanja na borbe prilikom pokušaja deblokade opkoljenog Sarajeva koje su se odigrale 8. juna 1992. godine, kojom prilikom je tokom vojne akcije deblokade poginulo više od 200 boraca među kojima ima i maloljetnih boraca.

U okviru obilježavanje ovog značajnog datuma prvo su delegacije Udruženja „Maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo“, boračkih udruženja sa Centra, Kantona i Grada Sarajeva kao i Općine Centar, te učenika nekoliko osnovnih škola položili cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja poginulim maloljetnim borcima Armije i MUP RBiH općine Centar Sarajevo u „Parku svjetlosti“ u Ulici Koševo. 

 

U nastavku programa obilježavanja napravljen je defile svih učesnika sa zastavama kroz Alipašinu ulicu, pored Općine Centar do spomen obilježja 2. maj u Ulici Obala Kulina Bana na Skenderiji gdje je nakon polaganja cvijeća historijski čas održao Dževad Topić Topa, ratni komandant bataljona Vojne policije i jedan od heroja odbrane Sarajeva. Okupljenima je govorio o ratnim podvizima kurira Amela koji se sa svojih nepunih 16 godina priključio odbrani ovog grada i nezavisne države Bosne i Hercegovine. 

 

Kako je utvrđeno protokolom manifestacija je okončana takmičenjem iz streljaštva koje je održano u Kulturno-sportskom centru „Skenderija“ gdje je učešće uzelo 99 učenika osnovnih škola „Alija Nametak“, „Hasan Kikić“, „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, i „Nafija Sarajlić“.  

 

U ime Općine Centar manifestaciji su prisustvovali predstavnici Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu pomoćnica Amra Hašimbegović-Vučković i Adis Adilović, kao i vijećnici Samir Fazlić, Velija Katica i Mehmed Muharemović. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti