Načelnik Mandić ugostio najmlađu književnicu u BiH

Desetogodišnja Farah Trešnjo je svoje doživljaje sa raspusta sa svojim prijateljima u Hastahana parku pretočila u svoju prvu objavljenu knjigu pod nazivom "Izvodili smo bijesne gliste na raspustu“.

Tim povodom je općinski načelnik Srđan Mandić ugostio našu najmlađu književnicu koja već pravi planove za pisanje druge knjige sa temom odmora na moru na otoku Hvaru.  

 

Načelnik je razgovarao sa mladom Farah o raznim temama i najviše ga je interesovalo otkud joj inspiracija za knjigu koju je napisala nakon provedenom raspusta sa drugovima i drugaricama u parku Hastahana. 

– Ja sam učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Isak Samokovlija“, predsjednica sam razreda i odličan đak i tokom ljeta po cijele dane sa svojim prijateljima sa Marijin dvora i Gorice provedemo u parku Hastahana gdje se igramo raznih igara, a posebno volimo da igramo stonog tenisa na stolovima koje je postavila Općina Centar. Ubrzo treba da dobijem teleskop i planiram da iz parka gledamo zvijezde i nebeska tijela. Nakon dvije promocije moje nove knjige u Sarajevu planiramo nastaviti sa promocijom i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine gdje je prva u Mostaru. Želja mi je da svaka biblioteka u našoj državi dobije po dva primjerka moje knjige, objasnila je Farah.

 

Mlada Farah je do sada pročitala 160 knjiga dok pročitane slikovnice više i ne broji i želja joj je da radi u budućnosti za Američku svemirsku agenciju „NASA“. Tokom raspusta volontira u biblioteci i tako se druži sa knjigama i kad nema školskih obaveza. 

 

-Ovakve stvari i posebni ljudi kao što si ti draga Farah vraćaju mi vjeru u ljude. Kako nam je želja da sve velike književnike podržimo tako ću iz svoje rezerve izdvojiti 1.000 KM našoj mladoj književnici za štampanje njene prve knjige. Također tokom trajanja Sarajevo Film Festivala u augustu u Radićevoj ulici Općina Centar organizuje „Festival u Centru“ kojom prilikom možemo organizovati još jednu promociju tvoje knjige u knjižari Buybook sa kojom imamo izvanrednu saradnju, objasnio je načelnik Mandić. 

 

Farah je svoju prvu knjigu napisala sa četiri godine pod naslovom „Tri sestre“ koju je diktirala svoj mami i baki, dok je za ilustracije u knjizi bila zadužena Farah. Nakon toga napisala je drugu knjigu koja nikada nije dobila naslov.  

 

Tokom boravka u Općini Centar mlada Farah koja je došla u pratnji svoje mame Tanje je imala niz pitanja za načelnik Mandića na razne teme poput kakva je buduća sudbina Hastahana parka gdje najviše voli provoditi svoje slobodno vrijeme.

- Da obradujemo tebe i sve tvoje drugove i drugarice gotov je projekat budućeg izgleda parka na osnovu želja naših građana koji su glasali kako oni vide taj park gdje ćemo između ostalog imati fudbalsko, košarkaško i druge vrste igrališta, te mali skejt park. Ubrzo očekujemo da dobijemo potrebna odobrenja od nadležnog federalnog ministarstva i planiramo započeti uređenje parka Hastahana naredne godine, tako da ćemo ovaj park ostaviti djeci, objasnio je Mandić. 

Današnjem susretu sa najmlađom književnicom također su bile prisutne Lejla Dizdarević i Elma Sultanić iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.  

Ovom prilikom je Farah poklonila jedan primjerak svoje knjige načelniku Mandiću sa posvetom u kojoj stoji: „Dragom načelniku Mandiću, Nadam se da ćete uživati u čitanju ove knjige, te da ćete se smijati svim mojim dogodovštinama sa raspusta“.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti