NASTAVLJENA FINANSIJSKA PODRŠKA

Za Odgojni centar Kantona Sarajevo izdvojeno 5.000 KM

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Javne ustanove „Odgojni centar Kantona Sarajevo“ Midhat Kerla potpisali su jučer protokol kojim se iz budžeta Općine izdvaja iznos od 5.000 KM za poboljšanje uvjeta rada Odgojnog centra.

Sredstva će biti utrošena za nabavku kompjuterske opreme koja će dugoročno biti od koristi za rad sa korisnicima.

Načelnik Mandić naglasio je da Općina Centar snažno podržava ustanove koje se bave socijalnom zaštitom.

-Zajedničkim snagama moramo jačati segment socijalne zaštite, a Opština Centar će, u skladu sa raspoloživim sredstvima, nastaviti sa finansijskom ali i svakom drugom vrstom pomoći Centru, istakao je Mandić.

Direktor Kerla, upoznao je načelnika Mandića sa trenutnim aktivnostima u ustanovi, broju i strukturi korisnika kao i o realizaciji započetih i mogućnostima implementacije novih ideja i projekata.

Kerla je izrazio zahvalnost načelniku Mandiću i Općini Centar na posvećenosti i podršci koju pružaju, naglašavajući da se interresornim radom i multidisciplinarnim pristupom mogu postići dobri rezultati, naročito u područjima za koja društvo mora imati poseban senzibilitet, kao što su socijalna pitanja.

Odgojni centar Kantona Sarajevo je kantonalna javna ustanova u oblasti socijalne zaštite. Djelatnost Centra se odnosi prije svega na izvršavanje odgojne mjere upućivanja u odgojni centar, izrečene od strane nadležnog suda maloljetnom počiniocu krivičnog djela, na način propisan zakonom. U Centru se vrši dijagnostika i opservacija maloljetnih osoba tokom sudskog postupka prema naredbi nadležnog tužiteljstva ili suda, osigurava prihvat i privremeni smještaj maloljetnih osoba tokom pripremnog postupka, ukoliko o tome odluči nadležni sud. Također, u Centru se vrši zbrinjavanje djece do 18 godina starosti koja se nalaze u riziku, kroz fizički odvojenu organizacionu jedinicu ove ustanove koja vrši i poslove dnevnog zbrinjavanja.

Pored navedenog, Centar provodi sekundarnu prevenciju kroz realizaciju individualnih preventivnih tretmana sa djecom i maloljetnicima koji ispoljavaju društveno neprihvatljivo ponašanje.

Potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovale su i Amra Hašimbegović Vučković, Aida Bašić i Hata Kadić iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti