UNAPREĐENJE EFIKASNOSTI LOKALNIH USLUGA

Efikasno upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave

Danas je u Sarajevu održana prezentacija Priručnika i koraka za uspostavljanje sistema za efikasno upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave (JLS), koji je razvijen u okviru Projekata unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom su panelisti iz Ambasade Švedske, UNDP-a, gradova, te općina iz cijele Bosne i Hercegovine, među kojima je bio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić, govorili o normativnom okviru za upravljanje imovinom, prilikama za povećanje prihoda/smanjenju rashoda od imovine, te ključnim izazovima i pretpostavkama za uspostavljanje efikasnog sistema za upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave. 

 

–Pitanje imovine u Opštini Centar je jedno od najvažnijih i najizazovnijih pitanja sa kojima smo se suočili s obzirom da Opština Centar raspolaže značajnom imovinom. Imamo ogroman resurs koji nažalost nije bio u potpunosti iskorišten, ali pravimo sve veći napredak stavljajući u funkciju do jučer neiskorištene nekretnine, a imamo trošak održavanja. Primjer dobre prakse je objekat Vile Braun koja je bila rezidencija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a nakon toga sjedište Porezne uprave FBiH. Uspjeli smo objekat vratiti u posjed Opštine Centar i ustupiti ga na korištenje mladima. Također privodimo kraju veliku pravnu borbu u Crnoj Gori, a to je povrat hotela Zelenika u Herceg Novom gdje smo uspjeli dobiti prvostepeni spor pred nadležnim sudom na osnovu čije presude se Opštini Centar dodjeljuje pravo vlasništva, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju. 

 

Pored ostalih panelist iz Banja Luke, Orašja, Trebinja, te Općina Stari Grad Sarajevo, prezentaciju priručnika je obavila Maja Smrzlić, menadžerica PIPLS projekta. 

 

Pomoćnica načelnika za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević je govorila o dobroj praksi u Općini centar tokom implementacije akcionog plana za uvođenje sistema upravljanja imovinom.

 

–Dugotrajni sudski procesi i nemogućnost naplate duga, koji je jedan period krajem 2021. godine iznosio 16 miliona KM, nas je naveo da usvojimo određene izmjene i dopune Odluke o dodjeli u zakupu poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar, što podrazumijeva da sada osim klasičnih ugovora o zakupu također tražimo notarski ovjerene ugovore ili bankarske garancije ili unaprijed uplaćen polog godinu dana. Zakupci sada svojom imovinom garantuju izmirenje duga. Također sada je moguće dobrovoljno preuzeti dug prethodnog zakupca gdje postoji nenaplativo potraživanje, te smo uveli obavezu zakupcima za izmirenje komunalnih usluga. Na ovaj način smo za 25% povećali prihode od poslovnih prostora, što danas iznosi 6,5 miliona KM godišnje, sredstva koje uspješno, između ostalog, ulažemo u naše mlade i njihovo obrazovanje. U završnoj fazi je izrada web kataloga poslovnih prostorija Općine Centar. Naša intencija je da u budućnosti idemo na pravljenje zajedničkog registra poslovnih prostora i stanova za šta planiramo koristiti domaće informatičke resurse, kako ne bismo trošili novac na kupovinu skupih softvera, kazala je Mlinarević. 

 

PIPLS je četverogodišnji projekat u kojem učestvuje 18 jedinica lokalne samouprave iz cijele Bosne i Hercegovine, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), a glavni finansijer je Švedska.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti