SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KS

Počinje obnova prostorija za smještaj vrtića Šip

Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, kantonalna ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović i predstavnik firme „Interming“ d.o.o. Sarajevo Izet Bajramović, potpisali ugovor o izvođenju radova na adaptaciji prostorija za smještaj vrtića na Šipu u Ulici Dejzina Bikića 6.

–Zahvaljujući veoma dobroj saradnji Opštine Centar i nadležnog ministarstva posljednjih godina imamo realizovan niz važnih zajedničkih projekata. Odlučili smo da obnovimo objekat u kojem je nekada bila ambulanta porodične medicine koja je preseljena u drugu zgradu. Projekat u cijelosti finansira ministarstvo, dok će Opština Centar finansirati dodatne radove uređenja okoline objekta i uspostavljanja potrebnog dječijeg igrališta sa odgovarajućim sadržajem. Za nekoliko dana raspisujemo javni poziv za izgradnju velikog ciciban i sportskog igrališta na Šipu, investicija u vrijednosti od gotovo milion KM. Sa ovim projektom ćemo ključnim sadržajima zaokružiti potrebe posebno mladih stanovnika Šipa, objasnio je načelnik Mandić. 

 

Nadležne službe Općine Centar su provele proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova, a vrijednost radova iznosi 119.788 KM. 

 

-Mi na ovaj način pokazujemo opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da širi i jača kapacitete predškolskog odgoja i obrazovanja. Ovo naselje je dugo čekalo izgradnju škole, a kada smo to pitanje riješili na red je došlo i pitanje vrtića u ovom naselju što je velika potreba. Posebno mi je drago što ćemo napušteni objekat vratiti našim građanima na upotrebu, posebno najmlađima, kazala je nakon potpisivanja ugovora ministrica Hota-Muminović.    

 

Kako je navedeno u predmjeru i predračunu radova odabranog izvođača prvo će uslijediti pripremni radovi, demontaža, čišćenje i rušenje unutrašnje i vanjske dotrajale stolarije, uklanjanje pregradnih zidova, mašinsko skidanje keramičkih pločica, te dotrajalih podova. Nakon ovoga slijede zidarski, gipsani montažni, bravarski, keramičarski, podopolagački, molersko-farbarski, radovi na elektro i hidroinstalacijama, kao i instalacijama grijanja. 

 

Kompletan projekat će biti realizovan na osnovu saradnje sa Javnom ustanovom „Djeca Sarajeva“. 

– Novi vrtić će imati dvije odgojne-obrazovne grupe, od šest mjeseci do tri godine (mlađa grupa) i od tri godine do polaska u školu (starija grupa). Kapacitet novog vrtića će biti za boravak 40 djece, izjavila je Ilda Bekrić, direktorica JU „Djeca Sarajeva“. 

 

Radovi na rekonstrukciji prostora za vrtić na Šipu će započeti sa odabirom nadzora, što se očekuje u skorijem vremenskom periodu.  

 

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Općine Centar je prisustvovala Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, kao i vijećnik Općinskog vijeća Nermin Kapo. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti