NAČELNIK MANDIĆ I DIREKTOR GARIBIJA POTPISALI PROTOKOL

Finansijska podrška radu SOS Dječijeg sela

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje protokola o realizaciji transfera SOS Dječijem selu u Sarajevu.

Protokol su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i nacionalni direktor organizacije Malik Garibija. Na osnovu potpisanog dokumenta iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar biće izdvojen iznos od  32.000 KM za finansiranje jedne porodice u SOS Dječijem selu. – Prošle godine smo iz općinskog budžeta izdvojili isti iznos koji je bio dostatan za podmirivanje životnih troškova za šest dječaka i djevojčica iz jedne porodice koja boravi u selu na Mojmilu. Uprava Dječijeg sela je opravdala naše povjerenje i stoga smo odlučili da sa ovom praksom nastavimo i ove godine. Opština Centar će i u budućnosti biti spremna da finansijski pomogne realizaciju programskih aktivnosti ove organizacije koja se nadasve bavi humanim radom sa naranjivijim kategorijama stanovništa poput djece bez roditeljskog staranja, objasnio je Mandić nakon potpisivanja protokola, koji je potom dodao da je posebno zainteresovan za otvaranje Centra za rani rast i razvoj  na području centralne gradske općine gdje će putem dvije općinske službe biti ponuđena tri prostora za smještaj ovog jako značajnog centra čija će uloga biti rana detekcija razvojnih problema djece sa poteškoćama u razvoju posebno iz porodica slabijeg imovnog stanja. 

 

O samom projektu koji bi trebao uskoro biti realizovan na području Centra govorio je Malik Garibija.- Na području općine Novi Grad prvi centar ove vrste smo otvorili 2012. godine i u njemu svake godine prođe preko 300 djece od nula do šest godina. Tokom tri mjeseca dolaze dva puta sedmično i tokom njihovog boravka u prostoru koji izgleda kao  igraonica oni su sve vrijeme pod stručnim nadzorom defektologa koji prate potencijalna odstupanja na skalama razvoja. Manja odstupanja šaljemo našim logopedima, a ukoliko se kod djece pokažu veća odstupanja u razvoju uključujemo ih u zdravstveni sistem. Ove znakove nekada nije lako uočiti i na vrijeme reagovati i za to je uloga Centra za rani rast i razvoj koji rade na ranoj detekciji i hitnoj intervenciji. Posebno se fokusiramo na djecu koja ne idu u obdanište zbog socijalnog stanja njihovih roditelja i onda kroz ovaj program imamo mogućnost njihove značajnije socijalizacije, objasnio je Garibija.  

 

Današnjem potpisivanju protokola u ime Općine Centar prisustvovale su Amra Hašimbegović-Vučković i Aida Bašić iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te Melika Šahinović i Adnan Alikadić iz SOS Dječijeg sela. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti