ZA OBNOVU DŽAMIJE I ČESME IZDVOJENO SKORO 100.000 KM

Načelnik Mandić posjetio džamiju Magribija

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetio džamiju Magribija na Marijin dvoru, gdje se odvijaju radovi na obnovi džamije i rekonstrukciji hair česme kod džamije.

Naime Općina Centar je za obnovu džamije Magrabija iz budžeta izdvojila 50.000 maraka, dok je za rekonstrukciju hair česme pored džamije izdvojeno 46.741 KM.

 Prilikom posjete imam džamije Ahmed Skopljak, upoznao je načelnika sa aktivnostima koje su do sada urađene na obnovi džamije, kao i da se završetak radova očekuje za mjesec dana. 

-Projekat uređenja hair česme kod džamije Magribija, je nešto što će svim vjernicima služiti prilikom obavljanja vjerskih obreda, ali i turistima koji će posjetiti ovaj nacionalni spomenik. Džamija Magribija je naš ponos, a naša obaveza je da je čuvamo i uljepšavamo. Slobodno možemo reći da je ona i biser općine Centar zbog svoje kulturne i historijske vrijednosti, a mi na ovaj način želimo da joj vratimo stari sjaj i mjesto koje joj pripada, kazao je načelnik Mandić. 

Džamija Magribija, ljepotica koja predstavlja unikat arhitekture, a krasi centralni dio općine Centar od 16. vijeka, teško je oštećena tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva.

Današnjoj posjeti džamiji Magribija prisustvovale su vijećnica Općinskog vijeća Centar Aida Koluder Agić i bivša vijećnica Općinskog vijeća Centar Belma Kapo.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti