Općina Centar podržala Sarajevski ratni teatar

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je odluku kojom se iz općinskog budžeta odobrava isplata finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 maraka Sarajevskom ratnom teatru „SARTR“ za realizaciju predstave „Još uvijek smo živi“.
Općina Centar podržala Sarajevski ratni teatar

Riječ je o drugoj fazi projekta „Expandig Theter Landscapes“ čiji je cilj kreirati predstave koje odgovoraju na pitanje „Kako razgovarati sa izbjeglicama sa evropske pozorišne scene danas“.

Predstava „Još uvijek smo živi“, reditelja Gianluca Iumenta, prati život jedne porodice koja nakon što ih istjeraju iz stana traži novi dom i u toj potrazi nekoliko puta „umire“. Šta se desi ljudima koji su primorani napustiti domove, gradove, porodice, sve što vole i što im je poznato?

Repertoar predstava SARTR-a, a za koje je Općina Centar u sklopu projekta  „Besplatne predstave za djecu i starija lica“ obezbijedila karte, može se pogledati putem linka https://sartr.ba/repertoar/    

Sarajevski ratni teatar utemeljen je 17. maja 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra a koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad. U augustu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti