PROJEKAT „URBANA POLJOPRIVREDA“

Načelnik Mandić obišao plastenike u osnovnim školama

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i pomoćnicom načelnika za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević posjetio Osnovne škole „Šip“ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“, koje su dio projekta „Urbana poljoprivreda“.

Da podsjetimo, prošle godine  Općina Centar izdvojila je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar i to „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“.

 

-Projekat „Urbana poljoprivredna“ osim što je koristan za taj primarni cilj edukacije djece, on je koristan jer naša djeca jedu svoje salate, svoje plodove rada, neprskano povrće i voće. Od skromne ideje izrastao je jedan ozbiljan projekat, zahvaljujući stručnoj pomoći od strane Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, kazao je načelnik Mandić.

 

Direktorica Osnovne škole „Šip“ Dženita Kurtović zahvalila se Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

-Ovo je projekat u kojem djeca stiču radne navike i uče o ekološkoj proizvodnji. Prva sezona je bila izuzetno uspješna, već u narednom periodu počet ćemo sa sadnjom novih kultura poput paradajza, krastavaca i paprike. Zahvaljujem se ovom prilikom Općini Centar za podršku koju nam pružaju u realizaciji ovog projekta, rekla je Dženita Kurtović direktorica Onovne škole „Šip“.

 

Ajša Šahović učenica šestog razreda OŠ „Šip“ učestvuje u uzgoju povrća i voća u plasteniku, a u sklopu projekata „Urbana poljoprivreda“.

-Mi na času biologije učimo o biljkama, eko sistemu, o proizvodnji domaće hrane, al ono što je nama najbolje je što mi jedemo domaću neprskanu hranu, koju sami uzgajamo, pojasnila je učenica Šahović.     

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti