GLOBALNA KAMPANJA „GENERACIJE ZA RAVNOPRAVNOST“

OPĆINA CENTAR PRVA LOKALNA ZAJEDNICA U KS PROGLAŠENA RODNO ODGOVORNIM AKTEROM

U okviru globalne kampanje Generacija za ravnopravnost, vodeće svjetske inicijative za ubrzanje ulaganja u i implementaciju rodne ravnopravnosti, a koja okuplja organizacije, vladin i nevladin sektor i sve relevante sudionike društva kako bi katalizirali napredak, zagovarali promjene i zajedno poduzeli hrabre akcije, Općina Centar Sarajevo je dobila status Odgovornog aktera u okviru Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava.

Odgovorni akteri predvode promjene u cilju postizanja globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena. Načelniku Općine Centar Sarajevo Srđanu Mandiću plaketu za doprinos i razvoj rodne ravnopravnosti u lokalnoj zajednici uručila je Ingrid Macdonald, Rezidentna koordinatorica UN u BiH.

- Pod sloganom “Od teorije do prakse” u cilju uspostavljanja gender-transformativnih ekonomija i podršci porodici, nastavit ćemo sa realizacijom projekata koji potiču sistemsko podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, marginalizovanih kategorija, osoba sa invaliditetom, stimulaciji pronatalitetne politike i cijele porodice, poručio je načelnik Mandić.

S obzirom na doprinos Općine Centar za unapređivanje rodne jednakosti i osnaživanje žena, između ostalog i kroz podršku u implementaciji aktivnosti vezanih za Ekonomiju brige, prepoznata je kao lokalna zajednica koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti i jednakih prava za sve osobe bez obzira na godine, rasu, vjeru, prebivalište i spol.