Održana sjednica Općinskog vijeća Centar

Danas je održana 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.

Ovom prilikom su vijećnici usvojili Pravilnik o utvrđivanju uslova i postupku iznajmljivanja prostora i opreme Općine Centar Sarajevo, kojim se utvrđuju uslovi, postupak i cijena iznajmljivanja prostora i opreme u objektima koji su vlasništvo Općine Centar Sarajevo, konkretno prostori  Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, Vila Braun, te spomenik graditeljskog nasljeđa Panjina kula. Usvajanjem ove odluke korištenje ova tri objekta sa opremom je moguće iznajmiti za potrebe organizacije kulturnih, humanitarnih, naučnih i sportskih manifestacija, te javnih događaja, kao i stvaranjem povoljnog ambijenta za razvoj poduzetništva i aktivizam mladih, vladinih i nevladinih organizacija i njihova promocija koja je od značaja za Općinu Centar Sarajevo, Grad Sarajevo, Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu, ali i ostvarivanja namjenskih finansijskih sredstava potrebnih za upravljanje, održavanje, zaštitu i očuvanje ovih objekata.

 

Na ovoj sjednici su usvojene izmjene i dopune Poslovnika o radu Općinskog vijeća Centar, te je usvojena Odluka o imenovanju Komisije za provođenje javnog nadmetanja - licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar Sarajevo.

– Od prodaje opštinske imovine u budžetu Općine Centar za ovu godinu je planiran iznos od 700.000 KM, što dovoljno govori o važnosti usvajanja ove odluke, objasnio je prisutnim vijećnicima načelnik Mandić prilikom uvodnog obrazloženja predlaganja ove tačke dnevnog reda.

 

U nastavku sjednice vijećnici su podržali usvajanje Nacrta odluke o jednokratnoj novčanoj pomoći porodicama sa troje i više djece na području općine Centar, kojom su utvrđeni uslovi i način za ostvarivanje prava, te koju je dokumentaciju priložiti za ostvarivanje ovog prava jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50 KM mjesečno po djetetu. Predloženi nacrt je upućen u javnu raspravu u trajanju od deset dana.

 

Prisutni vijećnici su također izglasali i Odluku o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom za potrebe izgradnje nove trafo stanice na lokalitetu Nahorevska brda, te Odluku o osnivanju Komisije za obrazovanje. Imenovanje rukovodstva i članova Komisije je predviđeno za narednu sjednicu Općinskog vijeća. Prisutni vijećnici su također dali saglasnost na izmjene i dopune Odluke  o zakupu stanova u vlasništvu Općine Centar. 

 

Općinsko vijeće je usvojilo izvještaj o rješavanju upravnih stvari  u upravnom postupku za period 1. januar - 31.decembar 2023. godine, te je primilo k znanju informaciju  o  stanju  radova  u  ulici  Panjina  Kula na području MZ „Hrastovi­ Mrkovići", koju je prezentovao načelnik Mandić. - KJKP „Vodovod i kanalizacija“  privodi kraju radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže koji trebaju biti okončani do kraja marta. Započeli su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice u ovoj ulici u dužini od oko 180 metara i preostalo je još okončanje rekonstrukcije saobraćajnice u dužini od 800 metara. U budžetu Općine Centar za ovu godinu nemamo finansijska sredstva  zbog uloženog amandmana da se sa stavke asfaltiranja saobraćajnica prebace sredstva u iznosu od 900.000 KM za drugu namjenu, objasnio je načelnik Mandić. Na kraju redovne sjednice Vijeća usvojen je prijedlog javnog poziva za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2024. godini. Na osnovu ovog prijedloga priznanja Općine Centar koji će biti dodijeljeni tokom ove godine su Plaketa sa zlatnim ljiljanima, Povelja sa zlatnim ljiljanima, Zahvalnica sa zlatnim ljiljanima, Povelja sa grbom Općine Centar i Zahvalnica sa grbom Općine Centar. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti