UČESTVOVALI I PREDSTAVNICI OPĆINE CENTAR

Obilježen 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Kantona i Grada Sarajeva predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, boračkih udruženja i udruženja građana, na dostojanstven način su obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Prema utvrđenom protokolu u petak, 1. marta 2024. godine, prvo su delegacije na brdu Hum položile cvijeće ispred spomen-ploče posvećene Fikretu Krakonji, prvom šehidu sa područja općine Novo Sarajevo, nakon čega su  prisustvovali svečanom podizanju zastave Bosne i Hercegovine. Nakon toga položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja „Bosanski šehid“ na Kovačima, kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše historije delegaciju Općine Centar predvodio je načelnik Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Centar. 

 

Nakon toga delegacije su položile cvijeće, te odale dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja  „Vječna vatra“ i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i ispred mezarja ubijenim policajcima u Velikom parku.

 

- Od prvog marta 1992. godine naovamo prošli smo kroz mnoge izazove, ali iz svih iskušenja, a naročito onih izazvanih agresijom na našu zemlju, izlazimo još odlučniji da sačuvamo i odbranimo vrijednosti na kojima se grade sve moderne države. Demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava nemaju alternativu. Zato moramo predano raditi na izgradnji društva u kojem svaki pojedinac ima priliku ostvariti sve svoje potencijale. Danas slavimo našu nezavisnost, ali ne smijemo zaboraviti  one koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu. Dug i bolan put prešli smo nakon što se većina građana izjasnila za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana, izjavio je načelnik Mandić.

 

Na kraju današnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti BiH delegacije su također obišle i položile cvijeće u Spomen-park na Vracama, te ispred spomen-obilježja „Novi Grad“. 

 

 

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine, nakon što je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%.