REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2

U Općini Centar održan šesti mentorski sastanak

U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u utorak 27. februara 2024. godine u trajanju od 11.00 do 13.00 sati održan je šesti mentorski sastanak za zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva (OCD).
U Općini Centar održan šesti mentorski sastanak

Sastanku je, pored mentorice Elmide Šarić i predstavnice Općine Centar Sarajevo, prisustvovalo 7 predstavnika/ice OCD iz 6 OCDa (6 žena i 1 muškarac).  Svi prisutni predstavnici/ice OCDa donijeli su logičku matricu, plan rada i budžet i aplikacionu formu popunjenu  na konsultacije s mentoricom. 

Zaključci sa šeste (ujedno i posljednje) mentorske sesije proizišli iz diskusije i komentara na pripremljenu projektnu dokumentaciju su sljedeći:

•        Trošak prevoda projekta sa B/H/S na engleski jezik (ukoliko bude odobren) je dio budžetske linije 4.

•        Bankovni troškovi se prikazuju također pod budžetskom linijom 4.

•        Neophodno je opisati svaku budžetsku stavku u Aplikacionoj formi pod naslovom 12. Opis u aplikacionoj formi treba da se podudara sa Budžetom prikazanim u Excel tabeli (Aneks 2). 

•        Iznos traženih sredstava za troškove vidljivosti u kumulativnom iznosu ne može prelaziti 5% od ukupne vrijednosti budžeta ( budžetska linija 5).

•        Ukoliko aplikant zna ko će biti angažirano osoblje na projektu, tada u dio 1. Aplikacione forme popunjava tabelu sa imenima i pozicijama osoba u projektu (priložiti njihov CV). U daljem tekstu aplikacione forme, planu aktivnosti i budžetu ne navode se imena angažiranog osoblja već pozicije/funkcije koje su predviđene projektom (koordinatorica, edukatorica, trenerica, psihologinja, fotograf, scenarista ...).

•        Projekat treba da  je originalna  unikatna akcija koja ima jaku i koherentnu unutrašnju logiku. Koncept projektne ideje treba da je jasan i predstavljen kroz sva 4 dokumenta prijedloga projekta koji su međusobno povezani  (Logička matrica, Plan aktivnosti, Budžet i Aplikaciona forma prijedloga projekta). 

•        Logička matrica je prvi dokument koji se izrađuje od projektne dokumentacije (na osnovu analize potreba/problema  korisnika).

•        Projekti trebaju biti namijenjeni za stanovnike općine Centar Sarajevo. Kvantitet i opis ciljne grupe treba biti jasno prezentiran u aplikacionoj formi. Pored toga treba opisati kako će se odabrati ciljna grupa projekta. 

•        Ovjerena kopija važećeg Izvoda (ne stariji od godinu dana) iz Registra udruženja/fondacija kod nadležnog ministarstva u Bosni i Hercegovini (BiH), ili nadležnih ministarstava u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) prilaže se uz kopiju bilansa stanja i bilansa uspjeha (2023). Sva ostala dokumentacija  je u elektronskoj formi na USB-u. 

 

Šesti mentorski sastanak je ujedno i posljednji mentorski sastanak. Predaja projektne dokumentacije je do 29. februara (četvrtak) do 15 sati sa naznakom za ReLOaD2 projekat na adresu Općine Centar Sarajevo kako je naznačeno u Smjernicama za aplikante.

 

Nakon objavljivanja rezultata ovog javnog poziva za Centar Sarajevo, biće održan Informativni sastanak kako bi se prezentirali rezultati i naučene lekcije koje će pomoći učesnicima da unaprijede svoje prijedloge projekata za sljedeće javne pozive.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti