REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2

U Općini Centar održan peti mentorski sastanak

Izvještaj o održanom petom (V) mentorskom sastanku u okviru Javnog poziva za predaju projektnih prijedloga za mlade u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) u Općini Centar Sarajevo.
U Općini Centar održan peti mentorski sastanak

U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u petak, 23. februara 2024. godine u trajanju od 11.00 do 13.00 sati održan je peti od šest planiranih mentorskih sastanak za zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva (OCD).

Sastanku je, pored mentorice Elmide Šarić i predstavnice Općine Centar Sarajevo, prisustvovalo 5 predstavnika/ice OCD iz 4 OCD-a (3 žene i 2 muškarca). 

Mentorica je na početku svoje prezentacije naglasila važnost dosljedne pripreme dokumentacije (propisanih jednoobraznih formata) za predaju projektnih prijedloga, te da je neophodno da osnovni dokumenti budu u međusobnoj korelaciji i logičkoj vezi (logička matrica-plan aktivnosti-budžet-aplikaciona forma).

•        Grantom koji se dodjeljuje u okviru ovog poziva mogu se finansirati administrativni troškovi (ljudski resursi, putovanja/ prevoz i kancelarijski troškovi) u maksimalnom iznosu do 30% od ukupnog budžeta. Iznos traženih sredstava za troškove vidljivosti u kumulativnom iznosu ne može prelaziti 5% od ukupne vrijednosti budžeta.

•         Vrijednost opreme koja se nabavlja ne može biti veća od 30% ukupne vrijednosti projekta. 

•        Za ovaj javni poziv dužina trajanja projekta može biti od 6 do 8 mjeseci (april-novembar 2024). Trajanje projekta kraće od 6 mjeseci je eliminatorno. Nije neophodno da projekat počne u februaru, ali se treba završiti u novembru. 

•        U formatu plan aktivnosti oznake kolona 1, 2, 3...12 predstavljaju mjesece implementacije projekta a ne kalendarske mjesece npr. kolona 6 znači da je to šesti mjesec implementacije projekta a ne mjesec juni tekuće godine. Kolona 1 je kolona koja predstavlja prvi mjesec implementacije projekta.  

•        Minimalna vrijednost projekta je 10 000 KM za ovaj javni poziv. Vrijednost budžeta  manja od ove propisane minimalne vrijednosti je eliminatorna. Za organizacije koje nemaju iskustvo u implementiranju većih projekata, preporučeno je da planiraju projekte u rangu od 10 000 -20 000 KM.

•        Neophodno je pripremiti narativ budžeta detaljan (aplikaciona forma- naslov 12).

•        Projekat treba da ima jaku i koherentnu unutrašnju logiku. Koncept projektne ideje treba da je jasan i predstavljen kroz sva 4 dokumenta prijedloga projekta koji su međusobno povezani (Logička matrica, Plan aktivnosti, Budžet i Aplikaciona foma prijedloga projekta). 

Šesti koji je ujedno i posljednji mentorski sastanak će biti održan 27. februara 2024. u 11.00 sati. Zainteresovani učesnici svoje prijave za mentorski sastanak mogu dostaviti na e-adresu anela.mekic@undp.org 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti