BESPLATNE ŠKOLE I KURSEVI U CKM

Škola stripa prima nove polaznike

Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ poziva sve zainteresovane za upis u besplatan kurs škole stripa. Kurs, koji će biti održan u prostorijama Centra u Mis Irbinoj ulici na broju 18, prvenstveno je namijenjen srednjoškolcima, koji ne moraju imati prethodno predznanje.
Škola stripa prima nove polaznike

Besplatan kurs koji vodi Majo Pavlović, sarajevski strip autor, vizuelni umjetnik i nastavnik likovne kulture. Polaznici kursa će tokom tri mjeseca trajanja škole stripa učiti šta je to strip, kako je nastao i razvijao se kroz historiju i koji su njegovi osnovni elementi i forme. Razvijaju svoje ideje kroz pisanje tzv. sinopsisa (kostura priče), uče kako se piše scenarij (faze rada) i načine pisanja istoga. Pristupa se kreiranju likova, crtanju skica i originalnih tabli stripa, tzv. tuširanje, kolorisanje (po izboru) i upisivanje teksta u oblačiće. Kroz sav ovaj period, polaznici se upoznaju sa poznatim djelima iz oblasti devete umjetnosti, često i kroz multimedijalne prezentacije a svakako i preko originalnih strip izdanja. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavajući elektronski formular na web stranici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, koja je realizator ovog projekta uz finansijsku podršku Općine Centar: https://centarkulture.ba/courses/skola-stripa/

 

Majo Pavlović je sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Čengić Vila I“. Objavio je tri kolekcije kratkih horor stripova kao i tri grafičke novele, zajedno sa svojim prijateljem Amirom Hadžićem. Napisao je nekoliko članaka o stripu za domaće i strane revije: „Bosona“i „Zeszyty Komiksowe“. Od 2006. godine vodi Školu stripa u JU „Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“. Organizirao je preko deset izložbi stripa u Sarajevu,te njegove originalne table stripa bile su izložene na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, od Sarajeva preko Beograda do Luzerna.

15.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Napreduju radovi na sanaciji trotoara u Ulici Koševo
15.07.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU“
Javni poziv za ostvarivanje prava na finansiranje trenažnog procesa
15.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti