ORGANIZACIONI ODBOR ODRŽAO SJEDNICU

Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH

Danas je u Općini Centar održana prva sjednica Organizacionog odbora za organizaciju obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom je Odbor, kojeg čine predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, boračkih udruženja te iz Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ odlučio da, u povodu jednog od najvažnijih datuma novije historije naše države, održi svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar 29. februara 2024. godine sa početkom u 11 sati u velikoj sali Općine. Kako je dogovoreno jedan od govornika pored predstavnika Općine Centar i učesnika dešavanja martovskih dana, također će biti akademik Ejub Ganić koji je u tom periodu obavljao dužnost člana Predsjedništva RBiH. U saradnji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar i Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ biće upriličen prigodan kulturno-umjetnički program u kojem će nastupati učenici osnovnih škola sa Centra. Na samoj sjednici mališani  će dijeliti svim prisutnima čestitke za 1. mart koje će oni sami izraditi uz pomoć svojih učitelja. Također je u povodu 1. marta planirana izložba fotografija na temu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine ispred jedne od srednjih škola sa Centra. 

 

 

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine, nakon što je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti