U VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR

Komemoracija u čast rahmetli generala Kadrije Škrijelja

Danas je u čast rahmetli generala Kadrije Škrijelja, koji je nakon teške bolesti preminuo u 75. godini života, održana komemoracija u velikoj sali Općine Centar, na kojoj su pored članova porodice prisustvovali njegovi saborci, te predstavnici boračkih udruženja i izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar.

Muharem Hamzić iz Udruženja boraca „Patriotska liga općine Centar Sarajevo“ je prisutnima govorio o liku i djelu rahmetli Kadrije Škrijelja – Među prvima si shvatio da se moramo na vrijeme organizovati u odbrani ovog grada i Republike BiH. Čak i kad si zaustavio akciju oduzimanja oružja od patriota ovog grada,  poduzetu u septembru 1991. godine, nisi se pokolebao kada su te priveli u policijsku stanicu, odakle si oslobođen nakon pritiska građana. U akciji presretanja vozila sa naoružanjem uspio si sa svojim saborcima oduzeti oko 400 pušaka, 35.000 metaka i 20 bombi što je dobro došlo u odbrani naše države. Sa osnivanjem Prvog korpusa Armije RBiH raspoređen si na dužnost pomoćnika komandanta u 105 motorizovanu brigadu. Do kraja agresije na BiH obavljao si funkciju pomoćnika komandanta u Generalštabu Armije RBiH, kazao je Hamzić. 

 

 

Nakon okončanja rata organizovao je rad svojih saboraca kroz Udruženje boraca „Patriotska liga općine Centar Sarajevo“. Ovom prilikom se također prisutnima obratio rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj. – Ovdje su prisutni mnogi njegovi saborci iz ratnog perioda koji su prepoznali šta se sprema Republici Bosni i Hercegovini i našem gradu. Prilikom pokušaja napada agresora na zgradu Predsjedništva RBiH, Kadrija je zajedno sa pripadnicima Patriotske lige i teritorijalne odbrane sa Stare Breke, od koji su mnogi bili bez naoružanja, bez razmišljanja krenuo da zaustave konvoje agresorskih jedinica koje su krenula iz pravca Lukavice. Znam da bi rahmetli Kadrija sada volio da vidi sve vas, svoje saborce koji ste danas ovdje i koji su mnogi od vas zajedno sa njim učestvovali u akcijama odbrane i oslobađanja našeg grada i Republike Bosne i Hercegovine. Mi svi a posebno porodica će biti ponosna na njegov životni put,  izjavio je Škrijelj koji nije mogao suzdržati emocije.

 

 

Povodom smrti generala Škrijelja, u ime Općine Centar načelnik Srđan Mandić je uputio telegram saučešća porodici Škrijelj. -U našim je životima ostavio neizbrisiv trag. Sve što je učinio u odbrani naše zemlje i našeg grada od agresije, kao i njegov angažman u borbi za prava boračke populacije u postratnom periodu je naslijeđe koje nas obavezuje da čuvamo uspomenu na ovog hrabrog, plemenitog i časnog čovjeka. Upućujemo izraze iskrenog žaljenja Vama, Vašoj rodbini, prijateljima i svima koji su u žalosti, navedeno je u telegramu.