CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Kulturna dešavanja u mjesecu februaru

U Javnoj ustanovi Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, mjesec februar donosi nam bogat umjetnički program kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu februaru

Jučer je u Centru kulture i mladih otvorena  izložba slika Ide Sokoljak ”Pejzaž”,  u okviru Sarajevske zime 2024. Ida Sokoljak, rođena i živi u Sarajevu. Magistrica je slikarstva na odsjeku Slikarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama u BiH, Hrvatskoj, Poljskoj i Njemačkoj. Učesnica je internacionalnih likovnih radionica, akvarelističkih kolonija, međunarodnih saradnji i nagradnih takmičenja. Pored figura i portreta, motiv posljednjih radova su pejzaži. Koristi tehniku akrilnih i uljanih boja, sa ekspresivnim stilom izražavanja, a bavi se i dizajnom.

               

U petak, 9.februara, na repertoaru je predstava ”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU Centar kulture i mladih i Pozorišta mladih, a urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijaha A. Sokolovića. Predstava počinje u 11 sati.

U utorak, 13. februara,  u 17 sati, učenici osnovnih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se  organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost. Predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti (“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

U srijedu, 14. februara, u okviru Prvog  omladinskog festivala “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, biće odigrana predstava “Dva groša”. Radi se o dramatizaciji bosanske narodne bajke. Režiju potpisuju Belma Lizde Kurt i Ida Avdibegović, a dramatizaciju Mirela Salihović. U predstavi glume Hana Mirvić, Adna Hasanbegović, Mirela Salihović, Nora Dizdar i Lejla Sajra Ramović. Predstava je urađena u saradnja sa studentima  muzičke škole, Sergejom Lemez, Erlihom Mekić i Janom Zeherović. Ovo je jedinstveni događaj koji okuplja mlade umjetnike i sve one koji su zaljubljenici u pozorište, kulturu, bajke. Zanimljivo je vidjeti kako su mladi doživjeli cjelovitost riječi narodne bajke, udahnuli joj scenski život ispunjen pokretom i zvukom. Transformišući se, donijeli su na scenu bogati buket različitih karaktera, igrajući se i svirajući, ispričat će staru narodnu priču Dva groša, na novi način. Vjerujemo da će ova predstava odnijeti bajku i živu riječ daleko i postati produžena ruka u promociji i afirmaciji nematerijalne kulturne baštine. Organizator festivala je Udruženje Bajka, u saradnji sa JU Centar kulture i mladih. Predstava počinje u 18 sati. Projekat ”Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija” realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2(RelOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija(UNDP), uz podršku Općine Centar.

       

U petak, 16. februara, velikoj sali Centra kulture i mladih, sa početkom u 20 sati, očekuje  nas prva repriza predstave „Sljedeći“, autora Terenca McNallya. Predstava je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i govori o simpatičnom samcu, čiji život poremeti vojni poziv za pregled. Tokom predstave pune samorazotkrivanja, kroz  duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem  ko je od nas “Sljedeći”. Reditelj predstave; Miralem Zubčević, igraju; Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografija i izrada plakata; Admir Halilović, inspicijent; Adna Prolaz, tehnička realizacija; Džemal Karkelja.  Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U ponedjeljak, 19. februara, predstava za djecu u produkciji JU Centar kulture i mladih ”Zmaj i nogometaševa kći”, gostovaće u Ustanovi “Narodni univerzitet u Konjicu”. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave potpisuje Mirsad Bećirbašić, muziku; Senad Bostandžić, aranžmane; Halid Hajduković, scenografiju i plakat; Admir Halilović, kostime; Amna  Kunovac Zekić i tehničku realizaciju; Džemal Karkelja.

U petak, 23. februara, Zijah A. Sokolović, glumac, reditelj, autor, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih, gostovaće sa predstavom”CABAres, CABArei…”. Zijah A. Sokolović vjeruje da je on samo jedan običan čovjek koji nastavlja tajnu glume kojom su se bavili milijuni ljudi prije njega. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se  nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U ponedjeljak, 26. februara, biće otvorena Izložba ”Bez nasilja do slobode”, Tatjane Burzanović. Djelo Mahatme Gandija i njegov doprinos ljudskom rodu je nemjerljiv  i djelovaće vječno kroz ljudsku istoriju. Izložba će biti otvorena u 18 sati, u Galeriji Centra kulture i mladih.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti