POLAGANJEM CVIJEĆA NA JEVREJSKOM GROBLJU „BORAK“

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U znak sjećanja na žrtve holokausta, koji se u svijetu svake godine obilježava 27. januara kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kada su savezničke snage 1945. godine oslobodile koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke, danas su predstavnici svih nivoa vlasti, diplomatskog kora i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine na starom Jevrejskom groblju „Borak“ u Sarajevu položili cvijeće na spomenik Jevrejima stradalim u holokaustu.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Vladimir Andrle je ovom prilikom prisutnima kazao da podsjećanje na milionske žrtve Jevrejskog naroda tokom drugog svjetskog rata i holokausta predstavlja i sjećanje na druge žrtve koje nisu bile podobne režimima, što pred nas postavlja moralni imperativ da se borimo protiv mržnje, netolerancije i zaborava. 

-Sjećanje na holokaust ne smije da bude pasivna uspomena, već aktivna opomena za budućnost. Danas se suočavamo sa pitanjima kako spriječiti ponavljanje ovakvih strahota i odgovor leži u obrazovanju, u promicanju tolerancije i poštivanju različitosti. Moramo se boriti protiv svakog oblika diskriminacije i netolerancije koji su korijeni holokausta. Ujedinjeni u sjećanju možemo graditi mostove prema boljoj budućnosti u kojoj ne postoji mjesta za mržnju, nego gdje prevladava ljubav i poštovanje, poručio je Andrle. 

 

Ovom prilikom je hazan Jevrejske opštine u Sarajevu Igor Kožemjakin održao molitvu posvećenu žrtvama nacističkih progona. 

 

Također je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo održana komemorativna akademija posvećena svim nevinim žrtvama nacističkog progona tokom Drugog svjetskog rata kada je ubijeno 6 miliona Jevreja.  

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti