ORGANIZACIONI ODBOR ZAPOČEO AKTIVNOSTI

Obilježavanje 31. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade

Organizacioni odbor za realizaciju aktivnosti na obilježavanju godišnjice osnivanja slavne 105. motorizovane brigade Armije RBiH danas je održao prvi sastanak na kojem je utvrđen nacrt protokola obilježavanja godišnjice brigade koja je naredbom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i komandanta štaba Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine zvanično osnovana 18. februara ratne 1993. godine.

Odbor, kojeg čine predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, je utvrdio datum polaganja cvijeća na šehidskom mezarju Kovači i ostalim spomen-obilježjima i gradskim grobljima, termin centralne manifestacije na  Grdonju, te svečane sjednice Općinskog vijeća Centar. 

 

Ove godine će posebna pažnja biti posvećena najmlađim učesnicima obilježavanja, odnosno učenicima osnovnih škola sa Centra. Za njih će biti posebno održan historijski čas o značaju 105. motorizovane brigade u odbrani Sarajeva i BiH, koju će im održati nekadašnji pripadnici ove brigade, te će od ove godine, osim nagrađivanja najboljih literarnih radova na temu 105. motorizovane brigade, također biti nagrađeni i najbolji likovni radovi učenika iz 12 osnovnih škola. Izložba ovih radova će biti otvorena prije svečane sjednice i centralne manifestacije kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju. Također će mladi biti uključeni u svečani defile i primopredaju ratnih zastava prije održavanja centralne manifestacije na Grdonju. Za kulturno-zabavni program će biti zaduženi uposlenici JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ koji će u saradnji sa Službom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar pripremiti bogat program. 

 

Organizacioni odbor je i ove godine za sve koji žele prisustvovati centralnoj proslavi na Grdonju organizovao besplatan prevoz. Naredni sastanak Odbora je zakazan za 8. februar kada će biti utvrđen finalni prijedlog protokola obilježavanja godišnjice brigade.

 

Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno. Osam pripadnika ove slavne brigade su nosioci najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. 

 

Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene borce, odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti