OPĆINA CENTAR SNAŽNO PODRŽAVA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Načelnik Mandić razgovarao sa poduzetnicima

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas u je prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo u objektu Vile Braun održao sastanak sa poduzetnicima, predstavnicima Alumni mreže.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodne organizacije rada (MOR) u BiH koji su ovom prilikom uručili ključeve automobila predstavnicima Općine Centar za najbolje ocijenjen projekat Sarajevo - Centar poduzetništva.

Naime, Međunarodna organizacija rada u BiH je uz podršku Evropske unije, a u okviru projekata EU4Business i EU4Business Recovery bila fokusirana na razvoj poduzetništva u BiH. 

Osnivanje alumni mreže poduzetnika koje je organizovano u okviru EU4Business Recovery projekta imalo je za cilj stvaranje novih prilika za umrežavanje svih poduzetnika, razmjenu njihovih znanja i iskustva, a sve u cilju dodatnog unapređenja preduzetničkog eko-sistema.

Projekat EU4Business Recovery je trajao posljednjih osamnaest mjeseci, a Općina Centar je kroz projekat prepoznata kao jedno od najjačih lokalnih partnerstava za razvoj poduzetništva, naročito u aspektu održivosti. Upravo zbog toga Međunarodna organizacija rada (MOR) u BiH odlučila je donirati Općini Centar vozilo.

-Ono što mene posebno čini sretnom je da vidim sve ove ljude zajedno, a to mi ulijeva nadu da pred ovom zemljom postoji jedna bolja budućnost. Jako me raduje što ste puni entuzijazma i što ste opstali na tržištu rada, a znamo da nije lako poslovati u našem poduzetničkom ekosistemu. Zahvaljujem se Općini Centar, načelniku Mandiću, Službi za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu na svesrdnoj podršci vašim poduzetničkim idejama. Želim vam uspješan rad i rast, kako pojedinačno, tako i kolektivno, poručila je koordinatorica Međunarodne organizacije rada (MOR) u BiH Lejla Tanović.

Od svog osnivanja u januaru 2020. godine pa do danas, a kroz projekte koje su podržali Evropska unija, Međunarodna organizacija rada, Općina Centar Sarajevo, kao i drugi donatori u BiH, Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo je podržao osnivanje 115 firmi, a broj polaznika organizovanih obuka je prešao 650.

Cilj organiziranja današnjeg sastanka zapravo je ideja osnivanja udruženja poduzetnika. Alumnisti su načelniku Mandiću predstavili ideju osnivanja udruženja i razgovarali o podršci Općine Centar u institucionalom smislu.

-Ponosni smo na naš Centar za izvrsnost u poduzetništvu i tim koji vodi ovaj Centar. Oni su dokaz da mladi ljudi, kada dobiju priliku mogu napraviti promjene u lokalnoj zajednici. Opština Centar ima obavezu da bude lider u oblasti poduzetništva, te uspostavljanjem i razvijanjem ovog Centra želimo da napravimo promjenu i razvijemo kompletan poduzetnički eko-sistem. Našim poduzetnicima stojimo na raspolaganju, a ideju o osnivanja udruženja poduzetnika u potpunosti podržavamo. Stojimo vam na raspolaganju da vašu ideju zajednički i udruženim snagama realiziramo. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se predstavnicima Međunarodne organizacije rada u BiH na priznanju i vozilu koje nam je donirano, zaključio je Mandić.