BORAČKA UDRUŽENJA DOBILA PRESTIŽAN STATUS

Koordinacija boračkih udruženja uputila zahvalnicu načelniku Mandiću

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas predstavnike Koordinacije boračkih udruženja sa područja ove lokalne zajednice na čelu sa predsjednikom Nedžadom Škrijeljom i predsjednicom Komisije za boračka pitanja Suadom Pašić.

U cilju poboljšanja statusa boračke populacije i sticanja prestižnog statusa, udruženja koja su u sastavu Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar proglašena su za udruženja od interesa i društvenog značaja za Općinu.

Na osnovu zahtjeva Koordinacije boračkih udruženja Općine Centar Sarajevo i Komisije za boračka pitanja, a uz stručnu podršku Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu kreirana je Odluka o proglašenju boračkih udruženja od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Centar. Na prijedlog načelnika Mandića na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća jednoglasno je usvojena ova odluka.

-Sjećam se naših prvih sastanaka, a od samog početka mi je bilo najvažnije da se vi dogovorite i usaglasite. Zadovoljan sam što je usvojena odluka koja je rezultat saradnje koordinacije boračkih udruženja, Komisije za boračka pitanja i Službe. Zauzeli ste jedinstven stav, i ovo je vaša pobjeda. Trebate biti ponosni na činjenicu što ste dokazali da kada ste zajedno niko vam ništa ne može. Opština Centar je tu da vam bude vjetar u leđa, da vas podržava, jer vi ste već našu podršku opravdali braneći ovu zemlju i sve nas. Podrška ove lokalne zajednice boračkoj populaciji je neupitna, poručio je Mandić.

Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja zahvalili su se načelniku Mandiću i Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu na podršci u donošenju ove, kako su naveli, za njih itekako značajne odluke. 

Donošenjem odluke devet boračkih udruženja sa područja općine Centar koja su u sastavu Koordinacije boračkih udruženja zasluženo su stekla prestižni status udruženja od značaja i društvenog interesa za Općinu.

Odlukom su kreirani jedinstveni kriteriji jednaki za sva boračka udruženja u cilju transparentnije dodjele budžetskih sredstva. Također, pojednostavljena je prijava projektnih prijedloga za projekte od značaja za boračku populaciju, a udruženja proglašena od značaja imaju prioritet pri dodjeli sredstava po javnom pozivu koji raspisuje Općina. Pravo apliciranja na javni poziv za dodjelu sredstava imaju i ostala udruženja koja okupljaju boračku populaciju. Donošenjem odluke omogućeno je zaključivanje ugovora o radu sa članom šehidske porodice koji pruža stručnu pomoć šehidskim porodicama u okviru Udruženja organizacija porodica šehida i poginulih boraca BiH Općine Centar. 

Cijeneći značaj boračke populacije za odbranu države Bosne i Hercegovine, Općina Centar kontinuirano će analizirati i pratiti stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite, promovisati projekte od značaja za boračku populaciji i njegovati kulturu sjećanja na najhrabrija srca Općine Centar.