OPĆINA CENTAR I PORODIČNO SAVJETOVALIŠTE

Za osnovce sa Centra održana radionica na temu „Zajedništvo“

U okviru realizacije promotivnih i preventivnih aktivnosti u cilju razvoja zdravog društva na inicijativu Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar Sarajevo, a u saradnji sa KJU „Porodično savjetovalište“, danas je održano prvo predavanje sa edukativnim radionicama na temu „Zajedništvo“.

Učesnici edukativnih radionica su bili učenici devetih razreda iz osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo i to OŠ „Vladislav Skarić, OŠ „Hasan Kikić“ i OŠ „Mehmed beg Kapetanović“. Predavanja je vodio psiholog Denyel Ismir Kovač iz KJU „Porodičnog savjetovališta“.

-Najbolji način za pokretanje bilo kakve promjene jeste da ta promjena krene u svakome od nas. Dijeljenje i davanje sebe, ali i zauzimanje za druge i za okolinu u kojoj živimo pokreće promjenu. Zato je važno da već danas postavimo ciljeve da razvijamo prijateljstva među nama, da svaki dan učinimo bar jedno dobro djelo i da svi zajedno odgovorno oblikujemo budućnost. Želimo vas zainteresovati za dublje proučavanje i bavljenje temama kao što su komunikacija, saradnja, dijeljenje, empatija, a sve u cilju osmišljavanja i provođenja različitih akcija kojima ćete svoju okolinu učiniti boljom, ljepšom, ugodnijom, korisnijom i humanijom za sve nas. Slušajte svoje roditelje, nastavnike, ali također je važno da slušate jedni druge i da dijelite svoje dileme, razmišljanja i na taj način ćete uvijek doći do rješenja, kazao je načelnik Mandić.  

-Povod za organizovanje današnjeg predavanja sa edukativnim radionicama je naša želja da imate veću interakciju, da se svi zajedno prisjetimo temeljnih vrijednosti društva, pozitivnih vrijednosti i da današnje stečeno znanje prenesete svojim vršnjacima. Obzirom da ste vi aktivni sudionici zajednice u kojoj živite, vrlo je bitno da budete osnaženi za bolje poznavanje i izražavanje sebe i svog identiteta. Ovakvi događaji će svakako doprinijeti boljem razumijevanju kompleksnosti društva u kojem živimo, razvijanju tolerancije i uvažavanju različitosti, te razvijanju osjećaja međusobnog poštovanja, rekla je pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović Vučković. 

Općina Centar će i u narednom periodu organizovati radionice sa temama koje imaju za cilj jačanje socijalnih vještina kod djece, podršku njihovom ličnom rastu i razvoju, poboljšanju komunikacije, učenju prihvatanja drugog i drugačijeg, međusobnoj saradnji, jer na ovaj način relevantne ustanove u sistemu socijalne zaštite i lokalna zajednica kao pokretač programa jačaju otpornost društva i pojedinaca. 

Današnjem predavanju prisustvovali su i direktori pomenutih osnovnih škola, nastavnici, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić, te saradnici iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti