UDRUŽENJE „BABY STEPS“ I OPĆINA CENTAR

Projekat „NE vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika“

Udruženje „Baby steps“ u saradnji sa Općinom Centar realizuje projekat pod nazivom „NE vožnji pod dejstvom alkohola i narkotika“, koji je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva.

U mjesecu oktobru održano je ukupno devet edukacija/radionica za učenike četiri srednje škole na području općine Centar. Ukupno je prisustvovalo skoro 300 učenika.

Edukacija se sastojala od kraćeg teoretskog dijela gdje su izložene osnove o uticaju alkohola i narkotika na organizam, te savjeti o izbjegavanju vožnje pod dejstvom alkohola i narkotika. Prikazani su i promotivni video zapisi u cilju sprečavanja vožnje pod dejstvom alkohola kao i primjeri stvarnih nesreća u našoj zemlji i posljedica koje je prezentovao sudski vještak saobraćajne struke. 

Na kraju su učenici imali priliku i da probaju naočale za simulaciju dejstva alkohola i narkotika na ljudski organizam: smanjena opreznost, usporene reakcije, zbunjenost, izobličenje vidnog polja, slabije rasuđivanje i donošenje odluka.

Vrlo je važno napomenuti da alkohol i droge lahko ohrabre mlade ljude da sjednu za volan i pod dejstvom alkohola i narkotika. Učenici su se kroz simulaciju i pokazivanje koliko je praktično nemoguće izvršavati i najosnovnije aktivnosti, uvjerili u opasnosti koje pomenuto stanje donosi.

U  narednom periodu u toku pomenutog projekta, planirane su dalje edukacije, gdje će Udruženje na sličan način kroz dodatno osmišljene aktivnosti djelovati i pokazivati mladima simulaciju uticaja alkohola i narkotika na ljudski organizam. 

15.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Napreduju radovi na sanaciji trotoara u Ulici Koševo
15.07.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU“
Javni poziv za ostvarivanje prava na finansiranje trenažnog procesa
15.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti