OBEZBIJEĐENO 87 TONA INDUSTRIJSKE SOLI

Općina Centar spremna za zimsko održavanje ulica

Služba za stambene i komunalne poslove u saradnji sa Službom za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar okončala je pripremne radnje za zimsko održavanje ulica u centralnoj gradskoj općini za ovu zimsku sezonu.
Općina Centar spremna za zimsko održavanje ulica

Sredinom ovog mjeseca, na osnovu spiskova koje su dostavili sekretari mjesnih zajednica Centra, Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Rad“ dostavljen je spisak mjesnih zajednica sa količinama potrebne industrijske soli za posipanje ulica. Na osnovu ovog dokumenta radnici pomenutog komunalnog preduzeća će isporučiti 87 tona potrebne industrijske soli za zimsko posipanje ulica i pješačkih staza.  

-U rubnim mjesnim zajednicama Općine Centar dio soli će biti distribuiran na utvrđenim punktovima kako bi so naši sugrađani mogli odmah koristiti, dok će jedan dio biti isporučen u mjesne zajednice. U centralnim dijelovima naše Općine so ostavljaju ispred mjesnih zajednica. Prema utvrđenom rasporedu danas je započela distribucija soli za potrebe Mjesne zajednice „Nahorevo“, nakon čega slijedi MZ „Pionirska dolina“. U ponedjeljak planiramo obaviti distribuciju za potrebe stanovnika MZ „Soukbunar“... Završetak isporuke soli očekujemo tokom naredne sedmice. Na osnovu obavijesti naših sekretara i predsjednika savjeta mjesnih zajednica naši sugrađani su već počeli preuzimati industrijsku so za svoje potrebe, objasnila je Selma Piljević, šefica Odsjeka za mjesnu samoupravu Općine Centar.

Na osnovu dostavljenih spiskova KJKP „Rad“ će isporučiti 87.000 kilograma industrijske soli: MZ „Hrastovi-Mrkovići“ će dobiti 16 tona, dok će u MZ „Šip“ biti isporučeno 15 tona industrijske soli. Za potrebe stanovnika Mjesne zajednice „Nahorevo“ biće isporučeno 10 tona, a za MZ „Pionirska dolina“ devet tona,  MZ „Soukbunar“ (7 tona), MZ „Betanija“ (6 tona), dok će u mjesne zajednice „Bardakčije“ i „Skenderija-Podtekija“ biti isporučeno po četiri tone industrijske soli. Po tonu manje će dobiti mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ i „Ciglane“, a po dvije tone industrijske soli za posipanje ulica dobijaju mjesne zajednice „Breka“ i „Donji Velešići“. Mjesna zajednica „Park-Višnjik“ će prema utvrđenom spisku dobiti tonu i po soli, a po hiljadu kilograma soli dobijaju mjesne zajednice „Crni vrh – Gorica“ i „Džidžikovac – Koševo I“, MZ „Koševsko brdo“ (800 kilograma), MZ „Koševo II“ (750 kilograma), s po 500 kilograma soli biće isporučeno ispred mjesnih zajednica „Marijin dvor“ i „Trg oslobođenja – Centar“. 

Zimsko održavanje ulica na području Centra se provodi na osnovu ugovora o izvođenju radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za sezonu 2023/2024. godinu, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i v.d. direktora KJKP „Rad“ Nijaz Salamović. Vrijednost ovog ugovora iznosi 870.600 KM, a sredstva je izdvojila Općina Centar.  

Prema odredbama programa zimskog održavanja saobraćajnica u Centru i ugovora za ovu zimsku sezonu, koja traje od 15. novembra 2023. do 15. marta 2024. godine, komunalno preduzeće „Rad“ ima obavezu da održava prohodnim saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i nekategorisane ceste sortirane po prioritetima, kako bi se obezbijedio stalan, nesmetan i siguran promet. Također je pomenuto preduzeće u obavezi da mašinsko održavanje pješačkih površina obavlja tokom ove zimske sezone, kao i ručno održavanje ulica, pločnika, stepenica i mostova u Centru.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti