POTPISAN UGOVOR ZA PODRUČJE CENTRA

Redovno zimsko održavanje ulica i pješačkih staza

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i v.d. direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Nijaz Salamović, potpisali su ugovor o izvođenju radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar Sarajevo za period 2023./2024. godina.
Redovno zimsko održavanje ulica i pješačkih staza

Prema navedenom dokumentu Općina Centar će finansirati zimsko održavanje ulica dok će za mašinsko i ručno održavanje lokalnih ulica, nekategorisanih cesta, te pješačkih staza biti zaduženo preduzeće „Rad“. Općina Centar će za pomenuti period za zimsko održavanje ulica iz svog budžeta izdvojiti iznos od 870.600 KM. 

 

Navedeni ugovor je potpisan na osnovu i u skladu sa Zakonom o cestama FBiH, okvirnim sporazumom o uvjetima i načinu izvođenja radova održavanja u zimskim uslovima lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar, te na osnovu Pravilnika o održavanju javnih cesta i Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama Ugovor obuhvata period zimskog održavanja od 15. novembra do 15. marta naredne godine. Zavisno od vremenskih prilika zimsko održavanje može započeti i ranije odnosno završiti kasnije od utvrđenog perioda. Izvođač je u obavezi da blagovremeno i u odgovarajućim količinama obezbijedi odgovarajući materijal za posipanje ulica. Svim mjesnim zajednicama Općine Centar uskoro će biti isporučeno 87 tona industrijske soli za posipanje ulica.

 

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet, odnosno osam sati zavisno od nadmorske visine, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja. Za nadzor radova zimskog održavanja ulica na području Centra zadužena je firma „Radis“. 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti