OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI BIH

Održan prvi sastanak Organizacionog odbora

Danas je u Općini Centar održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U radu Odbora, osim predstavnika Općinskog vijeća i općinske administracije, učestvuju i pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja. 

 

Današnju sjednicu je vodila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić. 

 

Na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanom u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda i građana i potvrđene njene historijske granice. Ove godine navršava se jubilarna 80 godišnjica od prvog zasjedanja ZAVNOBiH, a organizaciju obilježavanja provodi Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo. 

 

Kako je navedeno u programu obilježavanja Dana državnosti BiH aktivnosti započinju od 23. novembra kada je planirano održavanje Svečane akademije u povodu 25. novembra u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Također će na temu narodnooslobodilačkog rata i borbe protiv fašizma u Historijskom muzeju u Sarajevu biti organizovana tematska izložba. Kanton Sarajevo u subotu, 25. novembra organizuje polaganje cvijeća ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, zatim na šehidskom mezarju na Kovačima, ispred spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te na spomen-parku Vraca. 

 

Narednog dana odnosno, 26. novembra, planirano je održavanje pozorišne predstave za djecu pod nazivom „Na dvoru bosanskom“. Na sami Dan državnosti Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Kantona Sarajevo će organizovati posjetu Mrkonjić Gradu odnosno Domu ZAVNOBiH-a gdje je održan prvi kongres. Iste večeri u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo biće upriličen koncert članova hora iz Podgorice, nakon čega je planirano druženje sa članovima SUBNOR-a Podgorice i Bijelog Polja. U nedelju 26. novembra biće organizovana posjeta Jajcu tačnije Muzeju AVNOJ-a, dok će u ponedjeljak 27. novembra učesnici posjetiti Glamoč u povodu obilježavanja 80. godišnjice pogibije narodnog heroja Ive Lole Ribara. 

 

U organizaciji obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembar svoju ulogu će također imati i općinska organizacija SABNOR-a za šta su obezbijeđena finansijska sredstva iz budžeta Općine Centar kroz projekat njegovanja tradicije tekovina narodnooslobodilačke borbe. 

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti