SIMULACIJA AKCIJE NA PODRUČJU CENTRA

Gorska služba u Sarajevu obavila vježbu spašavanja

Tokom proteklog vikenda Gorska služba spašavanja (Služba za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi) u saradnji sa Službom civilne zaštite Općine Centar održala je u centru Sarajeva godišnju pokaznu vježbu spašavanja u kojoj su također sudjelovali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ kao i pripadnici Crvenog križa/krsta općine Centar Sarajevo.

Tema vježbe je bilo spašavanje iz brzih voda i evakuacija iz kanjona. Kod vježbe spašavanja iz brzih voda prema scenariju vježbe osoba je pala u brzu i duboku vodu rijeke. Tim za spašavanje iznosi unesrećenu osobu iz vode na obalu rijeke i medicinski je zbrinjava. Drugi dio ove vježbe preuzima tim za spašavanje sa stijena koji unesrećenog preuzima i prebacuje uz pomoć specijalne opreme na drugu obalu gdje ga preuzimaju članovi Crvenog križa/krsta i kako bi ga dovukli u medicinsku ustanovu na daljnje liječenje. 

 

Ovom prilikom prezentovana je posebna oprema za spašavanje sa kojom raspolaže Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo, a koju je nabavila Općina Centar putem Službe za civilnu zaštitu u okviru opremanja službi za zaštitu i spašavanje na osnovu odluke načelnika Općine Centar Srđana Mandića koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite. 

 

–Ovakve vježbe koje predstavljaju simulaciju realnih situacija u kojima se mogu naći naši sugrađani pokazuju koliko je značajna nabavka neophodne posebne opreme za potrebe naših spasilaca. Kroz ovakve vježbe također se možemo uvjeriti u kvalitet nabavljene opreme koja je najbolja ponuđena na tržištu. Drago nam je da se nabavljena oprema koristi u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara kako na području naše općine tako i na području cijelog Kantona Sarajevo, objasnio je Faruk Efendić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, nakon uspješno provedene akcije spašavanja.  

 

Ukoliko građani trebaju pozvati pripadnike Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo mogu nazvati na broj dežurnog telefona 062/654-456 ili pozvati operativni Centar veze civilne zaštite na broj 121 koji prosljeđuje poziv Gorskoj službi spašavanja.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti