SIMULACIJA AKCIJE NA PODRUČJU CENTRA

Gorska služba u Sarajevu obavila vježbu spašavanja

Tokom proteklog vikenda Gorska služba spašavanja (Služba za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi) u saradnji sa Službom civilne zaštite Općine Centar održala je u centru Sarajeva godišnju pokaznu vježbu spašavanja u kojoj su također sudjelovali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ kao i pripadnici Crvenog križa/krsta općine Centar Sarajevo.

Tema vježbe je bilo spašavanje iz brzih voda i evakuacija iz kanjona. Kod vježbe spašavanja iz brzih voda prema scenariju vježbe osoba je pala u brzu i duboku vodu rijeke. Tim za spašavanje iznosi unesrećenu osobu iz vode na obalu rijeke i medicinski je zbrinjava. Drugi dio ove vježbe preuzima tim za spašavanje sa stijena koji unesrećenog preuzima i prebacuje uz pomoć specijalne opreme na drugu obalu gdje ga preuzimaju članovi Crvenog križa/krsta i kako bi ga dovukli u medicinsku ustanovu na daljnje liječenje. 

 

Ovom prilikom prezentovana je posebna oprema za spašavanje sa kojom raspolaže Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo, a koju je nabavila Općina Centar putem Službe za civilnu zaštitu u okviru opremanja službi za zaštitu i spašavanje na osnovu odluke načelnika Općine Centar Srđana Mandića koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite. 

 

–Ovakve vježbe koje predstavljaju simulaciju realnih situacija u kojima se mogu naći naši sugrađani pokazuju koliko je značajna nabavka neophodne posebne opreme za potrebe naših spasilaca. Kroz ovakve vježbe također se možemo uvjeriti u kvalitet nabavljene opreme koja je najbolja ponuđena na tržištu. Drago nam je da se nabavljena oprema koristi u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara kako na području naše općine tako i na području cijelog Kantona Sarajevo, objasnio je Faruk Efendić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, nakon uspješno provedene akcije spašavanja.  

 

Ukoliko građani trebaju pozvati pripadnike Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo mogu nazvati na broj dežurnog telefona 062/654-456 ili pozvati operativni Centar veze civilne zaštite na broj 121 koji prosljeđuje poziv Gorskoj službi spašavanja.

 

06.05.2024.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Sutra svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
06.05.2024.
U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR
Besplatan koncert Mravko Travko za najmlađe u Centru kulture i mladih
Više vijesti