KONFERENCIJA „PODUZETNIŠTVO U BIH: BILANS USPJEHA 2023“

Upostavljeno 129 novih biznisa zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada

Danas i sutra se u prostorijama hotela Novotel Sarajevo Bristol održava konferencija pod nazivom „Poduzetništvo u BiH: Bilans uspjeha 2023“. Učešće u konferenciji, koju su organizovali Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u saradnji sa Centrom za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada Cilj konferencije u čijem su radu učestvovali podržani poduzetnici kao i predstavnici više nivoa vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo jesu teme i izazovi u području razvoja poduzetničkog okruženja, te predstavljanje rezultata intervencija koje su na ovu temu implementirane širom Bosne i Hercegovine.

Jedan od domaćina današnjeg skupa bio je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić. 

- Kada smo krenuli sa razvojem novog modela podrške poduzetništvu krajem 2019. godine, postavili smo visoke ciljeve svjesni da smo najrazvijenija lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini. Osjećali smo obavezu biti predvodnici, ne samo u našoj zemlji, već i u cijelom regionu. Shvatili smo da izolirane mjere podrške nisu dovoljne te da je ključ uspjeha u zajedničkom djelovanju. Stoga smo inicirali formiranje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar, koje smo kasnije proširili na Opštinu Novo Sarajevo. U ovo partnerstvo uključili smo nevladine organizacije, obrazovne institucije, službu za zapošljavanje, privatne tvrtke i sve one koji dijele našu viziju jačanja poduzetništva u Sarajevu. Tako je rođen Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo. Snažnu podršku u ovom poduhvatu pružila nam je Evropska unija i Međunarodna organizacija rada, promovirajući koncept lokalnih partnerstava za zapošljavanje i pružajući finansijsku podršku kako bismo ovu ideju testirali i implementirali na terenu. Zahvaljujući ovom projektu tokom protekle tri i po godine smo uspjeli da za više od 650 naših sugrađana obezbijedimo  stručnu podršku u razvoju poslovnih poduhvata kroz treninge, mentorstvo, umrežavanje te stručnu i finansijsku podršku, podržali smo 129 biznisa, od kojih je većina njih i danas  aktivna, više od milion i pol KM direktno je investirano u obliku bespovratnih sredstava preduzetnicima za pokretanje poslovnih poduhvata, te smo pokrenuli niz novih inicijativa u sklopu partnerstva kako bi nastavili širiti podršku poduzetnicima, uključujući i transnacionalne inicijative koje ćemo provoditi naredne dvije godine. Želim ponoviti ono što smo istakli na početku – visoke standarde i očekivane rezultate sada doživljavamo kao svoju obavezu, i nastavljamo pozicionirati Sarajevo kao preduzetničkog lidera, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire, objasnio je načelnik Mandić.  

 

Dvodnevna konferencija je organizovana u okviru projekta „EU4BusinessRecovery“ koji podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19. Kao rezultat ovog projekta koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a implementiraju Međunarodna organizacija rada (MOR), Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), biće sačuvano više od 1.000 radnih mjesta ugroženih pandemijom i biće otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta.

 

- Projekat EU4 Business Recovery koji je vrijedan 13, 7 miliona eura igrao je ključnu ulogu u očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta tokom krize sa pandemijom Covid-19. Putem grantova malim i srednjim preduzećima u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru i drugim oblastima, pomognto je da se sačuva 1000 radnih mjesta koja su bila pod rizikom, a takođe je zahvaljujući ovoj pomoći otvoreno 100 novih radnih mjesta.  Moram naglastiti da je izdvojen jedan milion eura za podršku u uspostavljanju pet lokalnih partnerstava za zapošljavanje, koja su pomogla u pokretanju 130 novih start-up biznisa. Bosna i Hercegovina kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji mora nastaviti raditi na institucionalizaciji ovakvih vidova partnerstava na svim nivoima od lokalnog do državnog nivoa vlasti. Danas ćemo razgovarati o unaprjeđenju klime za preduzetništvo kroz unapređenje pristupu finansijama i unaprijeđenja okruženja. Jako sam zahvalan što su danas ovdje predstavnici različitih sektora kako bi smo razmijenili pozitivne priče i promovisali preduzetništvo na lokalnom nivou. Svjesni smo da uspjeh zavisi od zajedničkih napora lokalnih vlasti, službi za zapošljavanje, organizacija civilnog društva i ostalih aktera. Europska unija je i dalje posvećena da pruža podršku oporavku ekonomije u Bosni i Hercegovini, održivom rastu kao i stvaranju boljih radnih mjesta i boljih mogućnosti za stanovništvo, kazao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske Unije u BiH. 

 

Među današnjim govornicima je bila i Lejla Tanović, koordinatorica Međunarodne organizacije rada (MOR) u BiH, koja je prisutnima govorila o rezultatima lokalnih partnerstava za zapošljavanje u drugim lokalnim zajednicama Bosne i Hercegovine, te predstavila aktivnosti koje ova UN agencija poduzima na uspostavljanju i unapređenju poduzetničkog eko-sistema u ovoj zemlji.

19.02.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU“
Javni poziv za ostvarivanje prava na finansiranje trenažnog procesa
13.02.2024.
FINANSIJSKA PODRŠKA BORAČKOJ POPULACIJI
Poziv boračkim udruženjima za dostavu projekata
13.02.2024.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 32.000 KM
Besplatan prijevoz za učenike sa invaliditetom i njihove pratioce
Više vijesti