ODRŽANO PREDAVANJE I PODIJELJENE TRAKICE ZA MJERENJE ŠEĆERA U KRVI

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Zdravstveni savjet Općine Centar u saradnji sa studentima završne godine Medicinskog Fakulteta u Sarajevu, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, jučer je povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u četiri centra za zdravo starenje „Generacija“, „Soukbunar“, „Razigrani dani“ i „Pionirska dolina“ održao predavanje na temu „Diabetes melitus“, te su podijeljene trakice za mjerenje šećera u krvi.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja najveću svjetsku kampanju posvećenu podizanju svijesti o dijabetesu. Pokrenuta je 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na rastuću zdravstvenu prijetnju koju predstavlja dijabetes.

 

Općina Centar je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja ima formiran Zdravstveni savjet, iako je to zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave.

 

Osobe koje boluju od dijabetesa zahtijevaju  dostupnost i kontinuiranu zdravstvenu  zaštitu, ali i podršku i edukaciju kako bi svoje  zdravstveno stanje držale pod kontrolom  i izbjegle brojne komplikacije ove bolesti. Najčešći oblik dijabetesa je dijabetes tip 2.  Znakovi i simptomi dijabetesa tip 2 se sporo razvijaju, a nerijetko osobe koje imaju dijabetes tip 2 godinama za to i ne znaju, jer se bolest razvija dugotrajno.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti