„TEEN FITNESS 2023“

Besplatni treninzi za srednjoškolce iz Centra

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, Udruženje „REFRESH“ realizuje projekat „Teen Fitness 2023“ namijenjen tinejdžerima/tinejdžerkama uzrasta od 16 do 19 godina koji pohađaju srednje škole na području općine Centar.

Realizacija projekta podrazumijeva besplatne individualne/grupne treninge za mlade koji su prilagođeni njihovim potrebama na osnovu programa izrađenih od profesionalnih fitness stručnjaka i nutricionista u saradnji sa Sportskom akademijom Respect.

Cilj projekta je omogućiti stvaranje sportskih i zdravih navika kod mladih osoba, stvoriti prijateljstva i jednakosti među učesnicima, potpomoći zajednici da se gradi na zdravim temeljima i uticati na socijalni razvoj i stvaranje pozitivne slike kompletne lokalne zajednice. 

-Prije svega koristim priliku da se zahvalim Općini Centar što je prepoznala značaj realizacije ovog projekta koji okuplja veliki broj tinejdžera. Redovna tjelesna aktivnost ima širok spektar pozitivnih učinaka na tinejdžere, podržavajući njihov cjelokupni razvoj i doprinoseći njihovom zdravlju i blagostanju. Redovna tjelesna aktivnost pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase, jača srce i krvne žile, poboljšava ravnotežu šećera u krvi i smanjuje rizik od raznih bolesti, ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjuje stres, anksioznost i depresiju te poboljšava opće emocionalno blagostanje. Sudjelovanje u sportskim aktivnostima ili vježbanje u grupi pruža priliku za druženje i izgradnju socijalnih veza. Ovo je posebno važno u tinejdžerskim godinama kada su socijalne interakcije ključne za razvoj socijalnih vještina i izgradnju samopouzdanja. Postizanje tjelesnih ciljeva, bilo da se radi o poboljšanju izdržljivosti, snage ili vještina, može poboljšati samopouzdanje tinejdžera. Aktivni tinejdžeri često imaju manje vremena za sudjelovanje u nezdravim aktivnostima ili razvijanje loših navika poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Tjelesna aktivnost može pružiti pozitivan izlaz i zamjenu za nezdrave aktivnosti, pojasnio je koordinator aktivnosti Sanjin Salčin.

Projekat je podržan u okviru javnog poziva organizacijama civilnog društva koji je finansiran iz Budžeta Općine Centar u 2023. godini. Za podršku projektima putem organizacija civilnog društva u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 198.579 konvertibilnih maraka.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti